Film bo prikazan v kategoriji dokumentarnih filmov, sicer pa se festivala se udeležujeta Tomo Križnar in njegov sin Jan. Film je bil povabljen na durbanski festival po tem, ko je bil prikazan na festivalu v Cannesu.

Nedeljska projekcija pa ne bo edina projekcija filma režiserjev in scenaristov Toma Križnarja in Maje Weiss. Film bo predvajan še v četrtek, 31. julija, v Ekhaya Kwamashu centru in v soboto, 2. avgusta, v Elizabeth Sneddon Theatre.
Na festivalu bo v 26 različnih kinodvoranah in gledališčih prikazanih 200 filmov iz 95 držav. Festival je odprl triler Ralpha Zimana »Jerusalema«, festival pa bodo zaprli s komedijo Mika Leighsa »Happy-Go-Lucky«. Sicer bo na festivalu tudi projekcija filma Leatherheads v režiji Georga Clooneya.

Videospot Tomaža Pengova

V montaži je tudi videospot glasbenika in pesnika Tomaža Pengova, ki je napisal naslovno skladbo za film »Jebel Marri«. Avtor videospota je Peter Braatz alias Harry Rag, tudi sam glasbenik, drugače filmski ustvarjalec in velik občudovalec Tomaža Pengova. Videospot bo končan sredi avgusta.

O filmu Dar Fur – Vojna za vodo

Dar Fur – Vojna za vodo je prvi film o Darfurju, ki javnosti prvič predstavlja razmišljanja in dogajanja med uporniki pred in po podpisu mirovnega sporazuma med sudansko vlado in edinim podpisnikom, samooklicanim voditeljem SLA (Sudan Liberation Army) Minni Arcuo Minawijem 5. maja 2006 v Abudji v Nigeriji. Sporazum je bil zgolj politična farsa, s katero so si nekateri voditelji oprali roke pred domačo in svetovno javnostjo, saj se je genocid nad Darfurci nadaljeval samo tri dni po mirovnem sporazumu.

Tomo Križnar je medtem, ko je upornikom različnih frakcij SLA predstavljal slovensko mirovniško pobudo, s kamero snemal pogovore z glavnimi voditelji upornikov, begunci in civilnim prebivalstvom. Posnetki imajo neprecenljivo dokumentarno in zgodovinsko vrednost, saj kažejo, da vojna v Darfurju ni le vojna Darfurcev proti marginalizaciji ter arabskemu, azijskemu in ameriškemu pohlepu po nafti, ampak je predvsem vojna za vodo. Največje sudanske zaloge vode so prav v darfurskem gorovju Jebel Marri, kjer živijo Furi, največje žrtve vojne.

Film je nastal v koprodukciji s TV Slovenijo in finančno pomočjo Filmskega sklada RS ter naj bi, podobno kot dokumentarni film »Nuba, čisti ljudje«, ki je pred leti pripomogel k angažiranju tako domačih kot svetovnih politikov, aktivistov, humanitarnih organizacij in širokih množic, pripomogel k miru v Darfurju.

Pri filmu sta sodelovala še montažer Peter Braatz (njegov dolgometražni dokumenatrec Človeška ribica je imel lansko leto premiero na Liffu, sodeloval je tudi pri filmih Wima Wendersa in Davida Lyncha, zdaj pa je montažer filmov Maje Weiss) in Chris Eckman, ki je ustvaril glasbeno podlago za film (ameriški glasbenik svetovno znane skupine The Walkabouts, ki je poročen v Ljubljani in ustvarja po celem svetu). Naslovno skladbo »Jebel Marri« je prispeval Tomaž Pengov.