Olimpijske igre se nevarno približujejo, pekinške oblasti pa želijo pred začetkom 8. avgusta rešiti številne probleme in tako prikazati Kitajsko v čim lepši luči. Nov prometni režim je del pekinškega boja proti razvpiti onesnaženosti in prometnim zastojem.

Oblasti ocenjujejo, da se bo z novimi pravili število avtomobilov, ki se vozijo po pekinških cestah, zmanjšajo vsaj za polovico. Poleg tega pa so navodila dobili tudi gradbeni delavci, ki morajo ''odložiti orodja'' in tista podjetja, ki veljajo za ključne onesnaževalce okolja – oblast jim je naročila zmanjšanje proizvodnje.

Podjetjem, trgovinam in ostalim organizacijam so predlagali spremenjen delovni čas, delavce pa spodbudili, naj delajo od doma. Izboljšali so tudi pekinški javni prevoz in s tem prebivalce poskušali odvrniti od vožnje z avtomobilom.

Kot poročajo mediji morajo sedaj prebivalci Pekinga upoštevati striktna pravila, ki jim nalagajo, da se avtomobili s sodo številko na registracijski tablici vozi določen dan v tednu, z liho pa naslednji dan in izmenjaje vse do naslednjega tedna. V promet pa so namestili tudi več kot 10.000 kamer, s katerimi bodo ujeli nepridiprave, ki bodo kršili ta pravila. Kazen za prekršek znaša 100 yuanov ali 9 evrov.