V Drogi Kolinski so še konec minulega leta pojasnjevali, da je program kupila skupina vlagateljev, zbrana okoli vodstva programa, vendar naša dokumentacija razkriva, da sta bila kupca Finkovo podjetje BojanFink in podjetje Avalon, ki z zaposlenimi Droge Kolinske ni povezano. Fink in Avalon sta ustanovila družbo Reprokolinska, v katero je Fink od 400.000 evrov ustanovnega kapitala vložil 266.000 evrov in pridobil 66,5-odstotni delež Reprokolinske. Preostali družbeniški delež je pridobil Avalon. Slednji se sicer ukvarja z vrednotenjem podjetij in je začel tesno sodelovati v mandatu te vlade s Kapitalsko družbo, ki jo je vodil Tomaž Toplak, sicer tudi član nadzornega sveta Istrabenza.

V Drogi Kolinski zdaj svoja tedanja pojasnila upravičujejo s tem, da je Fink že pred prodajo programa nekaj let sodeloval kot svetovalec vodstva v menedžmentu programa repro. In na kakšni podlagi lahko Fink in Avalon uporabljata ime podjetja Reprokolinska? "Že v pogojih prodajnega postopka in kupoprodajni pogodbi je bilo predvideno, da najboljši kupec pridobi tudi pravico do uporabe imena Kolinska. Ker se je ponudba konzorcija, v katerem je sodeloval tudi Fink, izkazala za najboljšo, je pravico do uporabe imena Kolinska zato pridobilo podjetje, ki ga je ustanovil Fink skupaj z drugimi partnerji," pravijo v Drogi Kolinska.

Naši dokumenti razkrivajo, da je bil nakup financiran s posojilom v višini 1,58 milijona evrov, ki ga je Reprokolinska najela pri LHB Frankfurt, kjer je bil član nadzornega sveta in kreditnega odbora Bavčar. Koliko je natančno znašala kupnina, v Drogi Kolinski ne želijo razkriti, češ da gre za poslovno skrivnost, zatrjujejo pa, da je bila višja od 1,58 milijona evrov, kolikor je Reprokolinska najela posojila. Vendar je iz bilance stanja podjetja Reprokolinska razvidno, da imajo med dolgoročnimi sredstvi knjižena sredstva v višini 1,6 milijona evrov, kar pomeni, da je očitno toliko tudi znašala kupnina za repro program.

sebastjan.morozov@dnevnik.si