Osumljeni so od januarja leta 2006 do konec leta 2007 z namenom, da se omenjeni družbi, kot zavezanki za davek na dodano vrednost izogneta plačilu davka, sestavili lažne prejete račune na imena več drugih podjetij ter na podlagi lažnih prejetih računov predložili neresnične podatke o davčnih obveznosti za posamezna obdobja v letu 2006 in 2007, so danes sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Na ta način sta se ovadeni družbi izognili plačilu davka, saj prejeti lažni računi niso bili sestavljeni na podlagi verodostojno opravljenega posla. Z omenjenim dejanjem so osumljeni pridobili obema družbama protipravno premoženjsko korist v višini 1,6 milijona evrov, za isti znesek pa je oškodovan tudi državni proračun.

Osumljeni so prav tako sestavili lažna potrdila o opravljenem tečaju varstva pri delu in zdravniška spričevala za skupno 55 tujih delavcev, na osnovi katerih so bili nato izstavljeni in plačani računi za storitve, ki niso bile opravljene. Kljub temu pa so osumljeni s transakcijskega računa ovadenega podjetja dvignili neupravičeno nakazanih 228.650 evrov.

Murskosoboški policisti so julija letos opravili tudi hišno preiskavo pri 40-letnemu moškemu, doma z območja Upravne enote Murska Sobota. Pri preiskavi pa so zasegli puško, 417 komadov nabojev zanjo, pištolo in 19 nabojev zanjo. Zoper osumljenega bodo podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali razstrelilnih snovi. Zagrožena kazen za to kaznivo dejanje pa je od šest mesecev do pet let zapora.

Hišno preiskavo so kriminalisti opravili tudi pri 32-letnemu moškemu z območja murskosoboške upravne enote in mu zasegli plinsko pištolo ter 75 različnih nabojev. Zanj bo izdana odločba o hitrem postopku zaradi kršitve določb zakona o orožju.