Slovenska izbrana vrsta se je z dvema zmagama prepričljivo uvrstila v četrtfinale, kjer se bo v petek, 18. julija, pomerila s poraženko portoriško-hrvaškega obračuna (tekma se bo danes pričela ob 14.30), Kanada in Južna Koreja pa sta v uvodni tekmi tretjega dne atenskega turnirja razrešila zadnjo uganko v naši skupini. V četrtfinale so se z gromozanskimi težavami uvrstili igralci, ki nastopajo pod zastavo javorovega lista, Azijci pa z dvema porazoma zapuščajo grško prestolnico.

Kanadski selektor Leo Rautins po torkovem visokem porazu s Slovenijo (70:86) ni skrival svoje nejevolje, po neprepričljivi igri svojih varovancev proti Korejcem pa se bo moral skupaj s svojim štabom lotiti poglobljene analize. Njegovi izbranci so si v končnici privlačnega obračuna resda zagotovili "preživetje", a njihova igra - predvsem v prvi polovici tekme - je bila naravnost porazna. Na mednarodnem prizorišču neuveljavljeni Korejci so jim namreč v drugi polovici prvega polčasa primazali številne boleče zaušnice, predvsem s svojim "ubijalskim" metom za tri točke (9:14), ki jim je prinesel vodstvo z 49:33.

V začetku drugega polčasa so si priigrali najvišjo prednost na tekmi (51:33), nato pa je na atenskem parketu azijsko spretnost zamenjala kanadska surova telesna moč. Severnoameriški košarkarji so povsem zavladali pod obročem - v tretji četrtini so pobrali kar 16 žog, njihovi tekmeci le šest - in se v 30. minuti približali na štiri točke zaostanka (59:63). Kljub temu so se Korejci znova pobrali, tako da so so tri minute pred koncem dvoboja znova povedli z 12 točkami prednosti (77:65), v končnici pa naredili številne napake. Usodna je bila od Young Sam Junga, ki je poldrugo minuto pred koncem pri izidu 72:77 zgrešil oba prosta meta, na drugi strani pa je Rowan Barret zadel trojko (75:77). Mož odločitve je bil Jermaine Anderson, ki je z zadeto trojko soigralce po dolgem času popeljal do vodstva s 78:77, v naslednjem napadu pa zadel enega od dveh prostih metov. Zadnji korejski napad - dolg 11,3 sekunde - za izenačenje je bil neuspešen.