Spolna sla pri bolnikih z rakom je, razumljivo, običajno potisnjena v ozadje. Ne le zato, ker imajo bolniki toliko več drugih problemov, ampak so lahko vzroki tudi povsem fizične narave. Oglejmo si oboje.

Psihični vzroki

Pri psihičnih vzrokih gre seveda za to, da posameznik zaradi želje po ozdravitvi postavi vse ostalo v ozadje. Med zdravljenjem bolnika spremljajo strah, zaskrbljenost, depresija, zaradi zdravljenja se mnogokrat poruši tudi hormonsko ravnovesje.

Ker se veliko bolnikov o spolnosti in težavah, povezanih s spolnostjo med in po bolezni, ne upajo vprašati zdravnika, pride zaradi nepoznavanja možnih posledic pogosto do nesoglasij med partnerjema, kar še dodatno privede do zmanjšanja spolne sle in zanimanja za partnerja. Možne vzroke je torej nadvse pomembno poznati.

***VIDEO: Na slovenskem portalu o spolnosti nastopajo igralci z Vzhoda***

Fizični vzroki

Prvi mogoč vzrok, ki bolnika odvrača od spolnosti, je akutna ali kronična bolečina, ki velikokrat spremlja to hudo bolezen in zdravljenje. Bolečina spremlja tudi težke kirurške posege.

Mnogi ne vedo, da obsevanje medenice pri moških povzroči boleče ejakulacije in zelo pogosto tudi težave z erekcijo, saj je moški spolni ud zaradi obsevanja manj prekrvavljen. Pri operaciji prostate lahko pride do hudih zapletov, ki moškim kasneje močno otežijo erekcijo. Pri moških zdravljenje povzroči tudi upad ravni testosteronov. Pri ženskah pa kirurški posegi in obsevanje na rodilih povzročajo poleg akutne bolečine vnetje nožnice in s tem pekočo bolečino, zaradi katere ženske odklanjajo spolne odnose.

Kako se s težavami v spolnosti spopasti?

Številni bolniki se s težavami v spolnosti zelo težko spopadejo. Še posebej tisti, ki zaradi zdravljenja ostanejo invalidni ali imajo iznakaženo telo.

Pa vendarle, kjer je volja, je vedno tudi pot. Bolnikom svetujejo medicinsko pomoč (torej kirurški poseg ali zdravljenje z zdravili), psihoterapijo (pogovor z zdravnikom ali z izbranim zdravnikom) ali samopomoč. Slednje pomeni, da bolnik poskuša sprejeti spremembe na in v svojem telesu, ki jih je bolezen prinesla, se skuša pogovoriti s partnerjem in poiskati nove načine zadovoljujoče spolnosti, ki ustrezajo obema. Bolnikom z rakom torej nikakor ni treba izključiti spolnosti iz svojega življenja.

Več na www.sexation.info