Ni ga toliko fasciniral Italijan Riccardo Ricco, ki je v izpiljenem Pantanijevem slogu dobil še drugo etapo na kolesarski dirki po Franciji, pač pa bolj vsi ostali.

Rahlo je pokašljeval, kar je reakcija, ki se pojavi po hudih naporih. Za njim je bila etapa, v kateri je imelo še mnogo več težav kar nekaj od 16 kolesarjev, kolikor jih je trenutno pred njim v skupnem seštevku. Nosilec bele majice Šved Lovkvist (Columbia) in Škot Millar (Garmin) sta zaostala. Prvi favorit mnogih Cadel Evans je padel in dobil precej odrgnin. Na zadnji klanec sta med drugimi že zaostajala nosilec rumene majice Kim Kirchen in Nemec Schumacher. A to je Valjavca bolj malo zanimalo.

Tudi od utrujenosti. Njegov slog vožnje hitrih skokov na lestvici ne omogoča. "Vseskozi sem bil tudi sam na meji skupine, da bi odpadel. Če ne bi imel sreče, ker je pihal na Col de Aspin nasprotni veter in sem v zavetrju prihranil vsaj 40 odstotkov tistega, kar so morali gnati spredaj, potem ne vem, kako bi se končalo. Moje počutje je vsak dan drugačno. Od zunaj vse skupaj izgleda povsem drugače," je podoživljal etapo, ki se je po "ogrevanju" na manjših gričih in predigri na Col de Peyresourde odločila pred neverjetnimi množicami na legendarni Aspin, z daljšim spustom v dolino. Skok Riccarda Ricca, tri kilometre pred vrhom prelaza, so pospremili le s pogledi. Nekatere ekipe, denimo CSC (brata Schleck in Sastre) in Caisse d' Epargne (Valverde, Sanchez) so morda tudi taktično preračunali, da jim Ricco za skupno razvrstitev ni (več) nevaren. Zaostaja tudi za Valjavcem.

"Ne, da se niso hoteli zapoditi za njim. Niso se mogli. On ima eno prestavo več," je komentiral Valjo, ki je imel na drugem in tretjem mestu kar dva klubska kolega, Efimkina, ki je sam vozil do cilja za Riccom, in Dessela. Klubska taktika? "Ne. Dobri so. Vsak dan vozimo na etapno zmago, drugo in tretje mesto je tudi opazno," je malce provokativno odgovoril Slovenec, saj ve, da od takih kolesarjev kakšne pomoči na današnji etapi čez legendarni Tourmalet (2115 m) in ciljni vzpon na vrh Hautacama (1520) še ne gre pričakovati.