"Nameravamo predlagati oblikovanje novega sklada v višini milijarde evrov za pomoč kmetijstvu v državah v razvoju," je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal Barroso. Po njegovih besedah bodo ta sredstva vzeli iz neporabljenega dela skupnega proračuna EU, porabili pa jih bodo za nakup gnojil in semen za kmete.

Evropska komisija je že dala na stran 550 milijonov evrov pomoči za letošnje leto in nadaljnjih 250 milijonov evrov za prihodnje leto. Dodatna milijarda bi tako povečala skupno kmetijsko pomoč Bruslja državam v razvoju v letih 2008 in 2009 na 1,8 milijarde evrov.

"Evropska komisija je hitro odgovorila na svetovno krizo s hrano in njene posledice predvsem v državah v razvoju," je pojasnil Barroso. Njegov predlog morata uradno potrditi še Evropski parlament in Svet EU, kar naj bi se po ocenah predstavnikov Evropske komisije zgodilo najkasneje do novembra.

Omenjeni ukrep je prejšnji teden predstavila že evropska komisarka za kmetijstvo in razvoj podeželja Mariann Fischer Boel, ki je pojasnila, da bi za pomoč državam v razvoju lahko porabili denar, ki bo uniji ostal od kmetijskih sredstev, namenjenih skladiščenju in intervencijskim odkupom, saj dejansko zalog ni več. "S tem denarjem bi lahko pomagali kmetom v revnih državah, da bi jim kupili semena in gnojila, s čimer bi izboljšali kmetijsko proizvodnjo in nahranili lačne," je dejala.

Predsednik Evropske komisije je pred vrhom v Tojaku tudi pozval voditelje G8, naj ne prelomijo svoje obljube za zvišanje pomoči, ki jo letno namenijo državam v razvoju, za 50 milijard ameriških dolarjev do leta 2010. "Moramo dokazati, da smo pripravljeni izpolniti naše obljube. Tu ni poti nazaj," je dejal in poudaril, da je kar 60 odstotkov mednarodne razvojne pomoči v letu 2007 zagotovila EU.