Ker je občina Šempter - Vrtojba lastnica 4,51-odstotka Hitovih delnic z glasovalnimi pravicami, po drugi strani pa je Hit solastnik Daimonda, so v Hitu nad načrti zelo presenečeni: "Podpisano pismo o nameri dokazuje, da na področju igralništva v Sloveniji vlada anarhija in da bi ga bilo treba spremeniti." Da je prišlo do podpisa pisma o nameri, je presenetljivo tudi zato, ker je župan občine Šempeter - Vrtojba Dragan Valenčič hkrati tudi predsednik uprave Diamonda. Čeprav je Valenčič za podpis pisma o nameri pooblastil podžupana Zvonka Humberta Mavriča, se namreč postavlja vprašanje o navzkrižju interesov.

Po načrtu bi v prvi fazi občina Šempeter - Vrtojba v skupno delniško družbo vplačala 255.000 evrov in pridobila 51-odstotni lastniški delež, Daimond pa bi z vplačilom 245.000 evrov pridobil 49-odstotni lastniški delež. Gradnjo objektov in nakup opreme bi financiral Daimond oziroma Daimond in Projekt prek skupno ustanovljene družbe za gradnjo kompleksa. Ta družba bi potem dala družbi, ki jo bosta ustanovila Daimond in občina Šempeter - Vrtojba, zgrajeni objekt v najem. Projekt kot lastnik zemljišča na Vrtojbi lahko to vloži kot stvarni vložek v skupno družbo z Daimondom ali pa Daimondu zemljišče proda. Da bi se načrti občine načrti sploh lahko uresničili, bo moralo ministrstvo za finance občini Šempeter - Vrtojba in Daimondu podeliti koncesijo, kar pa je veliko vprašanje. Po mnenju poznavalca razmer, ki je želel ostati neimenovan, bo država v prihodnosti podelila samo še eno igralniško koncesijo, pri čemer je težko verjetno, da jo bo pridobilo ravno mešano podjetje občine Šempeter - Vrtojba in Daimonda. Za Hitom je drugi največji lastnik Daimonda s 27,54 odstotka delnic družba NFD, ki jo obvladuje Stane Valant. Sledi družba Etol (24,36 delnice), v kateri je največji lastnik NFD Holding. Za projektom naj bi stal tudi nekdanji predsednik Hitove uprave Branko Tomažič, ki je sicer predsednik nadzornega sveta Daimonda.

O načrtih sosednje občine Vrtojba - Šentvid smo želeli vprašati tudi novogoriškega župana Mirana Brulca, ki je bil nedosegljiv.