Vizjak je kot olajševalno okoliščino izpostavil dejstvo, da je do predsedovanja prišlo proti koncu mandata vlade, ko je bila ekipa na ministrstvu že uigrana, obenem pa so bile številne pomembne odločitve na notranjepolitičnem področju že sprejete. Za vsebinsko pripravo in brezhibno izvedbo številnih dogodkov, sestankov in usklajevanj v času slovenskega predsedovanja EU je na ministrstvu skrbelo 110 zaposlenih in zunanjih sodelavcev.

Vizjak: Slovensko predsedstvo je opravilo zahtevno delo v usklajevanju interesov med članicami

Med dosežki je Vizjak posebej izpostavil dogovor med članicami glede ključnih elementov t.i. tretjega zakonodajnega svežnja za nadaljnjo liberalizacijo notranjega trga za elektriko in plin, ki med drugim predvideva ločevanje energetskih podjetij in je nov korak k večji stopnji konkurence na trgu električne energije in plina.

V skladu z dogovorom, ki je podlaga za nadaljnje strokovno usklajevanje paketa, bodo lahko sedaj obstajali trije modeli ločitve energetskih podjetij: prvič, lastniška ločitev proizvodnje od prenosa energije, drugič, neodvisni sistemski operater prenosnega omrežja (t. i. ISO), in tretjič, neodvisni prenosni operater (t. i. ITO). Države članice, kjer je prenosni sistemski operater (t. i. TSO) del vertikalno povezanega energetskega podjetja, bodo lahko torej izbrale med ISO ali pa ITO. Dogovor velja za trg električne energije kot tudi plina.

*** VIDEO: Slovensko predsedovanje se je začelo z medkulturnim dialogom ***

Po besedah Vizjaka je slovensko predsedstvo opravilo zahtevno delo v usklajevanju interesov med članicami, saj na ravni stalnih predstavnikov članic pri EU pred junijskim zasedanjem ministrov pristojnih za energetiko ni prišlo do dogovora. Slovensko predsedstvo je na podlagi pogajalskih predlogov pripravilo kompromisno besedilo, glede katerega je bilo doseženo široko soglasje.

Ta dogovor je po navedbah ministrstva za gospodarstvo pomembna osnova tudi v luči sprejemanja podnebno-energetskega paketa. Tudi pri sprejemanju tega paketa, ki prevaja zavezujoče cilje EU v boju proti podnebnim spremembam v obliko zakonodajnih predlogov, je slovensko predsedstvo po besedah Vizjaka doseglo napredek, še posebej pri usklajevanju glede delitve bremen pri povečevanju deleža obnovljivih virov energije v EU. Minister je pri tem zatrdil, da je francosko predsedstvo dobilo jasno vodilo za nadaljnja pogajanja, ki naj bi bila v skladu s sklepom evropskih voditeljev končana do konca leta.

*** VIDEO: Wallström: S pričetkom slovenskega predsedovanja je delitev na stare in nove članice izgubila svoj pomen ***

Vizjak posebej izpostavil še sprejem zakonodajnega paketa za lažji pretok blaga v EU

Vizjak je posebej izpostavil še sprejem zakonodajnega paketa za lažji pretok blaga v EU. T.i. paket proizvodov, ki je bil sprejet v prvem branju, dodatno olajšuje trgovanje s proizvodi na notranjem trgu, krepi nadzor trga ter varnost proizvodov, ki se tržijo in prodajajo v uniji.

Obenem se poenostavljajo postopki za trgovanje in dostop na trg za tiste vrste blaga, za katere v EU še vedno veljajo različni nacionalni predpisi. Ti zakonodajni ukrepi poenostavljajo predvsem poslovanje malih in srednjih podjetij, po ocenah Evropske komisije pa naj bi privedli do prihrankov v višini 200 milijard evrov.

Dosežek slovenskega predsedovanja EU tudi dogovor o direktivi o potrošniških kretidnih pogodbah

Med ostalimi dosežki je Vizjak omenil še dogovor o direktivi o potrošniških kreditnih pogodbah, ki krepi pravno varnost potrošnikov, napredek pri vzpostavljanju evropskega patentnega sistema in razne pobude na področju spodbujanja rasti malih in srednjih podjetij ter inovacijske politike.

Slovensko predsedstvo je doseglo napredek tudi v razpravi o spornih spremembah regulativnega okvira za področje elektronskih komunikacij, kjer so interesi članic zelo različni, ter uskladitev odločbe o mobilnih satelitskih storitvah, ki določa postopke na ravni EU za izbiro in odobritev operaterjev satelitskih sistemov, s katerimi se bodo mobilne satelitske storitve zagotavljale.