Minister je poudaril, da je bil danes do 3. ure zjutraj na prizorišču nesreče. Dejal je, da so pristojni organi že sprožili preiskavo, v kateri bodo ugotovili okoliščine nesreče. Verjame, da bodo kmalu prišli do formalnih zaključkov.

Minister je govoril tudi z direktorjem podjetja Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdanom Barbičem, ki je bil prisoten pri sami nesreči. Ta mu je po besedah Vizjaka pojasnil, da so se predstavniki občine Sevnica, ki so spust organizirali, predhodno zglasili na podjetju, kjer pa so jim odločno odsvetovali spust čez prelivna polja hidroelektrarne Blanca.

Tudi v času spusta so imeli po Vizjakovih besedah vsi čolni jasna navodila, da naj se čez prelivna polja ne spustijo. Prvi od treh čolnov, ki so se odločili nadaljevati pot do omenjenega dela bodoče elektrarne, se je po pojasnilih ministra tudi ustavil pred tem nevarnim odsekom in potniki v njem so udeležence spusta v ostalih dveh čolnih pozvali, naj se držijo dogovorjenih navodil.

Zaradi zaenkrat še neznanih vzrokov teh pozivov po navedbah Vizjaka niso upoštevali in sam še vedno ne more razumeti, kako je do takšne nenadne odločitve potnikov v teh dveh čolnih prišlo. Med potniki je bilo namreč več dobrih poznavalcev razmer na temu delu reke, med drugim tudi vodja projektov izgradnje akumulacijskega bazena hidroelektrarne. V čolnarjenju so sodelovali tudi predstavniki podjetja Hidroelektrarne na spodnji Savi, ki so nadzorovali potek spusta, a njihovih navodil nekateri niso upoštevali.

Po besedah Vizjaka je tragična nesreča hud udarec za lokalno skupnost, regijo in državo, pa tudi za projekt izgradnje elektrarne Blanca, saj so bile med ponesrečenci tudi osebe, ki so pri izvedbi in financiranju projekta sodelovale. Dela na elektrarni so do konca reševalne akcije in preiskave tudi zaustavljena. Vizjak pa ne ocenjuje, da bi bilo treba zaradi tega dogodka posegati v strukturo samega objekta. Verjame namreč, da so varnostni ukrepi optimalni, nesreča pa je posledica napačne človeške odločitve.

***VIDEO: Cukjati: Izgubili smo pomembnega člana državnega zbora***