"V tem trenutku imamo 11 pogrešanih, za katere ne vemo točno, kje so. Preiskovalci bomo začeli jez na gradbišču hidroelektrarne Blanca preiskovati približno ob 22.30, ko se bo pretok skozi pretočno polje 4 in 3 ustavil in takrat bomo šli potapljači v ta pretočna polja ter preiskali, kaj je noter. Računamo, da bomo pogrešane našli tam," je za STA dejal Travnar, vodja skupine reševalcev za Zahodno Štajersko, kamor spadajo enote Celje, Velenje in Krško.

Trenutno je na kraju nesreče deset reševalcev iz Krškega in Celja, pričakujejo pa še pet reševalcev iz Velenja. To je po besedah Travnarja več kot dovolj za preiskavo tega akvatorija.

Policija je kraj nesreče zavarovala, tako da dostop do obrežja Save in hidroelektrarne ni možen.

Na kraj nesreče je medtem prispel tudi predsednik republike Danilo Türk.

Kot je znano, se je nesreča zgodila danes okoli 17.30 med spustom po reki, ki naj bi ga organizirala občina Sevnica. Dva čolna z okoli 14 osebami na krovu sta se pri prehodu čez jez prelomila in potopila, je za STA povedal eden od očividcev nesreče, dopisnik Radia Slovenija Goran Rovan.

Udeleženci brez rešilnih jopičev

Trije čolni so tako nadaljevali s spustom, dva od teh sta zapeljala skoz prelivna polja nove hidroelektrarne Blanca, kjer je oba čolna prelomilo na pol. Po ocenah Rovana je bilo v obeh čolnih od 10 do 14 ljudi, ki naj bi jih potegnilo v sifon, ena od udeleženk se je uspela rešiti iz Save, ostale pogrešajo. Udeleženci niso imeli rešilnih jopičev.

V eden od čolnov je bil po podatkih Rovana sevniški župan in poslanec Kristijan Janc, podžupan občine Sevnica Rudi Dobnik, direktor Komunale Sevnice Bojan Lipovšek ter še nekateri zaposleni iz občine Sevnica in podjetja Infra iz Sevnice, ki je bilo ustanovljeno med drugim z namenom vzdrževanja objektov vodne infrastrukture na spodnji Savi.

Kot je že pred tem poročal medijski portal MMC RTV Slovenija, so se udeleženci želeli v čolnih spustiti od Blance do Brestanice. Spust naj bi organiziral sevniški župan Kristijan Janc.

Reševalna akcija še vedno poteka

Okrog 17.30 je bil Operativno komunikacijski center Policijske uprave Krško obveščen s strani očividcev o nesreči na spodnji Savi, na jezu hidroelektrarne Blanca, ki je še v gradnji, je dejal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Drago Menegalija.

Po prvih podatkih sta dva od treh čolnov zapeljala preko preliva, pri tem sta se prevrnila oziroma naj bi ju potegnilo v vodo, navaja Menegalija.

Nemudoma je stekla reševalna akcija, na kraj pa je bilo napotenih več policistov, policijski helikopter, gasilci, reševalci in potapljači. Akcija trenutno še poteka v smeri reševanja in iskanja pogrešanih oseb, je še dejal. O številu pogrešanih oseb in vzrokih nesreče Menegalija še ni mogel govoriti.