Znanstveniki so do tega spoznanja prišli tako, da so dvema skupinama moških eno leto k obrokom dodajali grah ali brokoli, nato pa so analizirali vzorce njihovih tkiv.

Rezultati so pokazali, da je dieta, obogatena z brokolijem, povzročila spremembe v delovanju genov in tako upočasnila ali pa celo povsem zaustavila razvoj raka.

»To je prva eksperimentalna raziskava, ki dokazuje, da lahko dieta, obogatena z zelenjavo iz družine križnic, zmanjša tveganje za raka na prostati,« pravi profesor Richard Mithen iz inštituta za raziskovanje hrane v Norwichu.

V družino križnic spadajo poleg brokolija tudi cvetača, zelje, ohrovt, brstični ohrovt in koleraba.

Raziskava je potrdila tudi, da imajo moški, ki imajo gen GSTM1, največjo korist od uživanja brokolija. Tako naj bi moški brez tega gena jedli čim več brokolija, da bi dosegli enak učinek.

V raziskavi je sodelovalo 22 moških v starosti od 57 do 70 let, pri katerih so diagnosticirali povišano tveganje za razvoj raka na prostati.

Znanstveniki so še poudarili, da brokoli po kuhanju v vreli vodi in zamrzovanju ne vsebuje enake količine hranljivih snovi kot svež brokoli.

Profesor Mithen pravi, da za preprečevanje oziroma zaustavljanje raka na prostati zadostujeta dve ali tri porcije zelenjave iz družine križnic na dan, oziroma več pri moških, ki nimajo gena GSTM1.