Plakati, ki naj bi bili izobešeni v čakalnicah zobozdravnikov, po mnenju Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) le še poslabšujejo informiranost zavarovanih oseb o njihovih pravicah. Zavod predlaga tudi ministrstvu za zdravje, da ustrezno ukrepa, so sporočili iz ZZZS.

Informiranje ni korektno

Zavod podpira prizadevanja zbornice za obveščanje zavarovanih oseb, vendar mora biti informiranje resnično, korektno in nepristransko, temeljiti pa mora na nespornih dejstvih. V vsebini omenjenega plakata pa je vrsta navedb, ki ne držijo in niso v skladu s predpisi, ki urejajo področje obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar je zaskrbljujoče, navajajo v ZZZS.

Tako je po njihovih navedbah nesprejemljiva trditev, da obvezno zavarovanje ne zagotavlja materialov, postopkov in zdravljenja po najvišjih strokovnih dognanjih oziroma da so krite le storitve osnovne zobozdravstvene oskrbe. Tudi navedbe o materialih, ki jih zagotavlja obvezno zdravstveno zavarovanje, ne držijo, opozarja ZZZS in navaja, da v nobenem aktu zavoda ni določeno, da je pacientom zagotovljen "najcenejši beli material" v vidnem sektorju ali "najcenejši amalgam" v stranskem področju.

Besedilo plakata, ki se nanaša na pravice zavarovanih oseb v obveznem zdravstvenem zavarovanju, po opozorilu zavoda ni v skladu s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja, pacientom pa ne daje objektivne in resnične informacije o tem, kakšne so dejansko njihove pravice ali pa so te prikazane napačno.