Ruska tiskovna agencija Interfax, ki navaja vire blizu preiskavi, je medtem poročala, da je rusko tožilstvo uradne zahteve po pravni pomoči naslovilo na več zahodnoevropskih držav, med drugim na Belgijo, Nemčijo, Švico in Francijo. Zahteva se nanaša predvsem na zaslišanje osumljencev.

Politkovsko, ki je bila zaradi svojih do Kremlja kritičnih člankov znana tudi na Zahodu, so 7. oktobra 2006 ustrelili pred njenim stanovanjem v Moskvi. Umor je takrat povzročil ogorčenje mednarodne javnosti, organizacije za varstvo človekovih pravic pa so ruskim oblastem očitale, da jim ne uspeva zaščititi novinarjev. Politkovska je bila namreč 13 novinarka, ki je bila ubita v Rusiji po prihodu Vladimirja Putina na predsedniški položaj leta 2000. Za nobenega od teh umorov ni bil nihče obsojen.

Številni opazovalci in kolegi so menili, da je bila njena smrt povezana z njenim delom, saj je napisala številne članke o zlorabah ruske vojske med vojno v Čečeniji.

Tožilstvo je ob Čečenu Mahmudovu vpletenosti v umor Politkovske ob zaključku preiskave junija obtožilo še dva moška, med njima Mahmudovega brata Džabraila. Nekdanjega agenta ruske obveščevalne službe FSB Pavela Rjaguzova, ki naj bi priskrbel novinarkin naslov, pa so ob tem obtožili zlorabe oblasti in izsiljevanja v povezavi s preiskavo. Vsi so zaprti že od lanskega avgusta.