Avtocestni odsek Šentvid-Koseze bosta v torek dopoldne v predoru Šentvid slovesno predala prometu minister za promet Radovan Žerjav in predsednik uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) Tomislav Nemec.

Vrednost avtocestnega odseka je ob začetku gradnje znašala slabih 50 milijonov evrov, do januarja 2007 je narasla na več kot 100 milijonov, končna investicijska vrednost pa naj bi po napovedih Darsa znašala okoli 135 milijonov evrov.

Minister Žerjav je v času svojega mandata večkrat poudaril, da je projekt izgradnje odseka Šentvid-Koseze primer, kako se projekti ne delajo. Kljub temu je Žerjav, kot je novinarjem zatrdil nedavno, vesel, da se projekt končuje. "Nisem vesel, da se je projekt zastavil in vodil tako, kot se je, sem pa vesel, da bo odprt in da bomo s tem rešili velike prometne težave na tem območju Slovenije," je dejal minister.

Prvotni načrti se niso izšli

Nekdanje vodstvo Darsa z Rajkom Siročičem na čelu je odprtje predora Šentvid sprva napovedalo za konec leta 2007, a se je zaradi številnih zapletov odprtje predora zavleklo v letošnje leto. Kot je znano, se je največ zapletalo z izbiro izvajalca elektrostrojnih del in s sprejemanjem državnega lokacijskega načrta. Zapleti pri gradnji šentviškega predora so bili med drugim tudi eden od razlogov za Siročičevo odstavitev s položaja prvega moža Darsa.