Zdravstveni uradniki se trudijo prepričati zdravnike, da bi HIV teste ponudili vsakemu pacientu v New Yorku. Gre za novi program, ki so ga naznanili v četrtek. Po njem bi radi testirali četrt milijona odraslih v Bronxu v obdobju treh let. „Za vsakega posameznika bi radi dobili njegov status,“ je rekla dr. Monica Sweeney.

Na ta način bi radi preprečili širjenje aidsa. Podobne akcije izvajajo tudi v številnih drugih ameriških državah. Zdravniki bodo tako od vsakega bolnika morali pridobiti pisno soglasje in mu nuditi nekaj osnovnih informacij, preden ga bodo testirali za okužbo s HIV. Vse skupaj jim bo vzelo 20 minut. Oblasti želijo, da bi teste opravili prvi vsi, ki poiščejo zdravniško pomoč.

Zvezni zdravstveni uslužbenci so v ZDA svetovali HIV testiranje vsem Američanom v starosti do 13 do 64 let že pred dvema letoma, vendar njihov rudi ni obrodil pričakovanih sadov. Nekateri zdravniki se sprašujejo, če je tako obsežno testiranje res potrebno. V Bronxu se vsaj enkrat v življenju testira 70 odstotkov odraslih.

Aids je v letu 2006 v Bronxu zahteval 57 žrtev, kar je tretjina vseh smrti zaradi aids v New Yorku.