"Želimo iti naprej, dati nov impulz našim odnosom in premagati vse težave, ki se bodo pojavile na poti našega zbliževanja," je ob začetku pogovorov v Hanti Mansijsku poudaril novi ruski predsednik.

Barroso pa je dejal, da bo tokratni vrh omogočil, da bosta obe strani videli, kako lahko čim učinkoviteje sodelujeta glede problemov v svetu, kot so Bližnji vzhod, Iran ali Afganistan. Omenil je tudi konflikt med Rusijo in Gruzijo glede Abhazije in poudaril, da sta Rusija in EU odgovorni storiti več za rešitev že dolgo časa zamrznjenih konfliktov.

"Rusija bo ostala ključna dobaviteljica energije Evropski uniji, EU pa glavna uvoznica," je poudaril Barroso in dodal, da to ustvarja močno medsebojno odvisnost in prinaša koristi obema stranema.

Po uvodnih nagovorih Barrosa in Medvedjeva so se današnji pogovori nadaljevali za zaprtimi vrati, končali pa naj bi se popoldne po lokalnem času.

Po napovedih naj bi visoki predstavniki EU in Rusije danes podpisali dogovor o začetku pogajanj o strateškem partnerstvu, ki naj bi dal nove temelje odnosom med obema stranema. Pogajanja se bodo sicer začela 4. junija v Bruslju.

Med varnostnimi vprašanji naj bi na srečanju danes največ pozornosti namenili reševanju zamrznjenih konfliktov v Abhaziji in Južni Osetiji. Na vrhu naj bi danes govorili tudi o nekaterih drugih kriznih žariščih v svetu, kot so Iran, Bližnji vzhod, Afganistan in Čad.