V Naklem so se 3,8 milijona evrov vrednega doma lotili v dveh fazah, pri samem delovanju doma pa bodo sodelovali z večjim domom v Preddvoru kot dislocirana enota. V Naklem bo prostora za 46 upokojencev, imeli bodo tudi oddelek dnevnega varstva. Kot je strnil podžupan Ivan Meglič, pričakujejo s tem v Naklem manj čakanja za "svoje" upokojence na sobo v domu, obenem pa je opozoril, da država nima preveč posluha za reševanje takih problemov. Zato so morali najeti posojila, graditi v daljšem obdobju (začeli so lani) in za manjšo občino je bil to velik zalogaj. Vsekakor pa je naklski primer eden tistih, ki dokazuje, da so mnogokrat prav v manjših okoljih bolj prizadevni pri reševanju teh sodobnih problemov.

Še hujši problem imajo zaradi oddaljenosti do najbližjega doma v Bohinju, kjer raste nov dom s 60 posteljami v Srednji vasi. Kot nam je povedal župnik Ivan Jagodic, niso dobili ne od države ne od občine niti centa: "Vsa bremena gradnje so na naših plečih, računamo na prispevke donatorjev in drugih bohinjskih župnij, za gradnjo samo pa smo najeli posojila. Prvotni finančni načrt je predvideval okoli 3,5 milijona evrov obsežno naložbo, končnega podatka pa še nimamo. Za Bohinj je naš dom izrednega pomena, ker bo rešil mnoge probleme glede starostnikov iz tega okolja," je dejal sogovornik. Dom naj bi odprli do konca leta.

Obstajajo tudi nekoliko bolj velikopotezni načrti (ob domu v Preddvoru manjše naselje, gradnja Vasi brez ovir pri Cerkljah), ne manjkajo niti projekti v drugih občinah na Gorenjskem - povsod pa je glavna ovira denar. Ob vsesplošnem strinjanju, da so starejši ljudje potrebni ustrezne skrbi in da jih je vse več, so domovi, kot je novi v Naklem in nastajajoči v Srednji vasi, pravi podvigi.