V preventivni akciji, ki sta jo letos prvič zastavila Združenje slovenskih dermatovenerologov in farmacevtski laboratorij La Roche-Posay, je 26 dermatologov brezplačno pregledovalo pigmentna znamenja ljudem, ki so se odločili za pregled. Med njimi so prevladovale ženske, kar tretjina obiskovalcev pa se je odločila za pregled, ker so samo opazili spremembe na koži. V vprašalnikih, ki so jih izpolnili, so navedli, da jih večina nima dela, ki bi zahtevalo gibanje na prostem, a se jih dve tretjini ukvarja s hobiji, ki zajemajo izpostavljanje soncu. Največ, 60 odstotkov, jih je sodilo v skupino ljudi s kožo značilnosti fototipa III - sonce jih redko opeče in vedno porjavijo. Tretjina jih ima veliko bolj občutljivo kožo, fototip II, ko je pri izpostavljanju sončnim žarkom koža vedno opečena, a minimalno porjavi. skrb zbujajoče je, da je kar 39 odstotkov obiskovalcev imelo sončne opekline več kot dvakrat pred 15. letom starosti. Desetina jih je potrdila, do hodijo v solarij. Večina obiskovalcev v družinskem krogu ni imela melanoma, šest pa jih je v preteklosti že zbolelo za to boleznijo.

Ob pregledu so sum na melanom postavili osmim posameznikom, dvema sum na ploščatocelični karcinom, sedmim pa na bazalnocelični karcinom. Pri posameznikih s sumom na melanom so odkrili deset sumljivih kožnih sprememb; osem posameznikov je imelo kožo fototipa III, pet jih ni bilo opečenih v otroštvu, nobeden ni uporabljal solarija, sedem jih ni imelo melanoma v družini in nobeden ni predhodno zbolel za kožnim rakom.

Po zadnjih podatkih Slovenskega registra raka za melanomom najpogosteje zbolijo ljudje med 40. in 75. letom starosti. Na leto za to boleznijo v Sloveniji zboli okoli 190 moških in 200 žensk, a se pojavnost te bolezni povečuje, zato pričakujejo, da bodo podatki za leto 2007 pokazali, da je zbolelo kar 380 moških in 400 žensk. Za preventivo lahko poskrbimo najbolje sami s tem, da se izogibamo sončenju in se pred UV-žarki ustrezno zaščitimo, da redno pregledujemo svojo kožo in takoj, ko opazimo kake spremembe, obiščemo zdravnika, ki bo presodil, ali je treba ukrepati ali ne, so še sporočili organizatorji preventivne akcije.