Poleg tega so predvidene še nekatere druge novosti, povezane z uvajanjem kakovosti v šolstvo, ki bodo še dodatno spodbudile kakovost slovenskega izobraževalnega sistema.

Ob poskusni uvedbi drugega tujega jezika v zadnji triadi osnovne šole je minister za šolstvo Milan Zver povedal, da je večjezičnost izjemno pomemben segment, Evropa temelji na večjezičnosti in meni, da je prav, da se šolski sistemi temu prilagajajo.

Na razpis se je prijavilo 68 šol, ki so morale pridobiti tudi soglasje staršev. Izbranih je bilo 48 šol, ki bodo imele že v sedmem razredu (začetku zadnje triade) drugi tuj jezik. Pri tem je prepuščeno šolam, da drugi tuj jezik izberejo glede na možnosti, ki jih imajo. Po pričakovanjih se bosta na prvih dveh mestih  izmenjevali angleščina in nemščina, pa tudi španščina in francoščina. Minister pa si želi, da bi bil bolj prisoten tudi kakšen slovanski jezik, denimo ruščina.

Ena od novosti bo odprava splošnega učnega uspeha. Doslej so namreč učenci dobili neko generalno oceno uspešnosti v šoli, kar v modernih evropskih šolskih sistemih ni več navada; tudi v Sloveniji bo ocenjevanje poslej drugačno, številčno le po predmetih, vsak pa bo seveda zase lahko potegnil neko splošno generalno oceno, je še dodal Zver.