Ministri države, ki predseduje Evropski uniji, ob začetku predsedovanja vedno predstavijo cilje predsedstva na posameznih področjih pristojnim odborom Evropskega parlamenta in odgovarjajo na vprašanja poslancev. Ob koncu predsedovanja pa parlamentarnim odborom predstavijo, kako so bili ti cilji uresničeni, in prav tako odgovarjajo na vprašanja članov odborov.

Dosežke predsedstva na področju institucionalnih zadev bo danes odboru za ustavne zadeve (AFCO) predstavil državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič. Minister za šolstvo in šport Milan Zver ter minister za kulturo Vasko Simoniti bosta nastopila pred odborom za izobraževanje, usposabljanje, mladino in kulturo (CULT), državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Tomaž Jeršič pa pred odborom za mednarodno trgovino (INTA).

V torek bodo na vrsti finančni minister Andrej Bajuk pred odborom za gospodarske in denarne zadeve (ECON), prometni minister Radovan Žerjav pred odborom za promet in turizem (TRAN), ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman pred odborom za zaposlovanje in socialne zadeve (EMPL), državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Šter pred odborom za razvoj (DEVE), ter državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Romana Tomc pred odborom za pravice žensk in enakost spolov (FEMM).

V sredo bosta dosežke predsedstva predstavila minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc pred odborom za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) ter slovenska predstavnica v Politično-varnostnem odboru (PSC) Metka Ipavic pred pododborom za varnost in obrambo (SEDE).

Notranji minister Dragutin Mate in minister za pravosodje Lovro Šturm bosta v četrtek predstavila dosežke slovenskega predsedstva odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE). Minister Šturm bo nastopil tudi pred odborom za pravne zadeve (JURI). Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar ter državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Tomaž Jeršič pa bosta dosežke predstavila odboru za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE).

Na področju za notranje zadeve in pravosodje, na področju prometa ter na področju pravic žensk in enakosti spolov so predvidene tudi skupne predstavitve dosežkov predsedujočega tria Nemčije, Portugalske in Slovenije. To je bil prvi predsedujoči trio, kar pomeni, da so tri države prvič skupaj oblikovale 18-mesečni program predsedovanja, v okviru katerega so nato opredelile specifične cilje.

V torek bo v Evropskem parlamentu v Bruslju nastopil tudi premier Janez Janša, ki bo na izrednem plenarnem zasedanju evropskih poslancev predstavil izid junijskega zasedanja Evropskega sveta, v okviru katerega se sestajajo šefi držav in vlad članic unije, ter povzel dosežke polletnega predsedovanja Slovenije.

Prvi je sicer že v začetku meseca dosežke na svojem področju predstavil minister za gospodarstvo Andrej Vizjak pred odborom za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO). Prav tako je svoj sklepni nastop že opravil zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je uresničevanje programa slovenskega predsedstva predstavil pred odborom za zunanje zadeve (AFET) minuli teden v Strasbourgu.