Ljubljana - Imperator (vzdevek turškega selektorja Fatiha Terima) proti rokerju (hrvaški selektor Slaven Bilić, sicer diplomirani pravnik, ima svoj ansambel, v katerem igra kitaro). To je le eden izmed naslovov, s katerim mediji napovedujejo drevišnjo četrtfinalno tekmo med Turčijo in Hrvaško na Dunaju.

Hrvaški in turški navijači, ki jih danes na Dunaju pričakujejo več kot 100.000, so prepričani, da bodo njihovi ljubljenci postali evropski prvaki. Oba tabora v navalu čustev kar pokata od samozavesti, zato se obeta tekma polna emocij, v kateri bo imel najboljši italijanski sodnik Roberto Rosetti polne roke dela. Hrvati so ga "posvojili" za svojega, saj se je njegova mama rodila v vasi Vodnjan v Istri, približno deset kilometrov severno od Pulja.

"Nismo prepotentni, vendar naša največja prednost je, da smo boljši od Turčije. Nimajo takšnih super zvezdnikov, kot jih imamo mi. Z ničemer nas ne morejo prestrašiti, ker smo pripravljeni fizično, psihično in taktično," je izstrelil Slaven Bilić, ki ga pri naših južnih sosedih vzhičeno imenujejo genij, čarovnik, alkimist... Ko je hrvaški strokovni štab analiziral igro tekmeca, se je največ ukvarjal s turško organizirano improvizacijo, v kateri je veliko teka, ofenzive, fanatičnosti, motorike... "Napadajo v serijah, veliko boljši so v ofenzivi, ker 80 odstotkov njihovih igralcev igra za klube, ki se borijo za vrh lestvice in so navajeni na zmagovalno miselnost. Ko se zapodijo v napad, v obrambi pustijo veliko prostora, kar pa Čehi in Švicarji niso znali kaznovati," razmišlja Bilić, ki pravi, da bo tudi v primeru poraza naslednje jutro sonce znova vzšlo.

"Bolj kot gledamo posnetke, manj vemo o Turkih. Igrajo nepredvidljivo brez sistema in šablon, zato so pravo nasprotje Nemcev. V napadu so nevarni, v obrambi delajo napake, zato bo treba to izkoristiti," napoveduje hitri napadalec Ivica Olić.

Turki so rojeni bojevniki, zato jim vsaka zmaga, posebej po takšnih preobratih, kot so jih uprizorili proti Švici in Češki, daje novo moč. Selektor Fatih Terim ima zmagovalno miselnost, obnaša pa se kot filmska zvezda. Preden je moštvo za tri dni zaklenil v izolacijo, je obračunal s turškimi novinarji. "Žal mi je, da ste kritike na moj račun, ki ste jih napisali po vodstvu Čehov z 2:0, morali vreči v smeti," je užival v slavi Fatih Terim in o današnji tekmi povedal: "To, da je Hrvaška osvojila vseh devet točk v predtekmovalni skupini, je zdaj povsem nepomembno. Četrtfinalna tekma je nekaj povsem novega. Pričakovanja naših navijačev segajo višje od neba. Izpolnili jih bomo."

Navijači dobesedno nosijo reprezentanco, igralci na igrišču poleg znanja in borbenosti uporabljajo vse možne trike: besedne provokacije, ščipanje, udarci... Ljubljenec navijačev je golgeter Nihat Kahveci, ki s 175 centimetri sploh ni klasični napadalec, vendar mojster kazenskega prostora, hiter kot kobra, a obenem hladnokrven, ko se znajde v priložnosti. "Boljši smo od Hrvatov. Ne morejo nam konkurirati v teku, znanju in motoriki. Po dveh preobratih nas bo težko kdo ustavil. Dovolj je šokov in dram. Navijače bomo skušali razveseliti, še preden bo tekma prišla v zaključno fazo," je zdrdral Nihat Kahveci.