Grad Snežnik je bil v celoti obnovljen, izvedena so bila tudi obsežna restavratorska dela na muzejski zbirki. Slednja je bila hkrati z gradom in neposredno okolico prenesena v upravljanje Narodnemu muzeju, ki bo skrbel za muzejsko zbirko in vodstva po gradu.

Z ministrstva so spomnili, da so se v 90-ih letih na konstrukciji gradu začele kazati večje poškodbe, zaradi katerih so inšpekcijske službe grad začasno zaprle za obiskovalce oziroma omejile število obiskovalcev. V nekaterih prostorih so se povesile lesene stropne konstrukcije, ki bi se lahko zaradi preobremenitve porušile.

Po naročilu ministrstva za kulturo je bil izdelan projekt za celovito prenovo gradu, na podlagi katerega so se izvajala gradbena in restavratorsko konservatorska dela. Obnova je obsegala konstrukcijsko utrditev objekta, obnovo vseh inštalacij in konservatorsko restavratorske posege v celotni notranjosti in zunanjosti gradu.

Snežniški grad je primerno obnovljen in utrjen, da po sodobnih varnostnih standardih lahko služi kot razstavno muzejski objekt najvišje kakovosti in v letu 2008 lahko sprejme tudi že prve obiskovalce, zagotavljajo na ministrstvu.