Po njihovih besedah so policisti dobili nekajkrat manjši prispevek k delu kot drugi primerljivi javni uslužbenci. Ti so po navedbah združenja policistov na povsem enaki pravni podlagi prejeli mesečno od 45 do 75 odstotkov dodatka na višino osnovne plače.

Romšek: Dodatek skladen z obremenitvami

"Policistom, ki so opravljali naloge varovanja v okviru predsedovanja EU, smo v skladu s predpisi ponudili v podpis dogovore o povečanem obsegu dela, skladno z obremenitvami, ki so jim bili izpostavljeni," je v odzivu dejal Romšek. Sporazumi so bili po njegovih besedah pripravljeni na podlagi natančnih podatkov o prispevku in delu posameznega policista.

Inšpektor pregledal sporni objekt na Brdu

Hkrati je predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Leon Keder sporočil, da je inšpektor za delo 17. junija v prostoru "vstopne kontrolne točke protibombne zaščite" in "začasne garderobe" pri Kongresnem centru Brdo pri Kranju opravil izredni inšpekcijski pregled. Združenje policistov je namreč delovni inšpekciji prijavilo kršitev zakona o varnosti in zdravju pri delu.

Inšpektor za delo je po Kedrovih besedah ugotovil, da gre za objekt začasne narave, ki ga poleg policije uporabljajo tudi druge vladne službe. Objekt nima klimatizacije, ima pa zastirko pred direktno sončno svetlobo in površine, ki se lahko odpirajo, ter stransko in stropno zračenje po sistemu Ventus.

"Kot je še ugotovil, imajo policisti na razpolago vodo. Poleg tega jim je predstojnik dovolil, da so lahko v teh prostorih brez službenih suknjičev, kar v takih primerih dovoljujejo tudi pravila policije," je pojasnil Keder.

Glede problema visokih temperatur je inšpektor odgovornim osebam naložil, naj v primeru povišanja zunanje temperature nadaljujejo z izvajanjem ukrepov, ki so jih izvajali že do sedaj, t.j. s fleksibilno menjavo policistov, omogočanjem dostopa do vode, z morebitnimi večkratnimi počitki in prilagoditvijo oblačil, je še zapisal tiskovni predstavnik.