V raziskavi, ki so jo opravili s pomočjo magnetne resonance, je sodelovalo 90 žensk in moških, od katerih je bilo 50 heteroseksualno in 40 homoseksualno usmerjenih. Na inštitutu so pozornost usmerili predvsem na dva parametra v človeških možganih, na katera naj vedenje in priučeni vzorci ne bi vplivali.

Pri 50 udeleženih v raziskavi so strokovnjaki opravili tudi pozitronsko emisijsko tomografijo (PET). Z njo so se osredotočili predvsem na možganska ganglija. Gre za skupek živčnih celic globoko znotraj senčnega režnja v možganih, ki nadzorujejo prebujanje, strah in druge čustvene odzive, pa tudi izločanje hormonov.

Rezultati raziskave so pokazali, da je desna možganska polobla večja pri heteroseksualnih moških in homoseksualnih ženskah, medtem ko sta možganski polobli pri homoseksualnih moških in heteroseksualnih ženskah simetrični. Poleg tega se je pri homoseksualnih moških in heteroseksualnih ženskah izkazala tudi podobnost glede nekaterih povezav možganskih ganglijev, ki uravnavajo določena čustva. Kot so še povedali avtorji raziskave, imata ganglija ključno vlogo pri čustvenih odzivih na zunanje vplive, vključno s stresom.