Dizel je od danes cenejši za 0,004 evra za liter in stana 1,294 evra za liter. Cena kurilnega olja pa se je znižala za 0,003 evra za liter, na 0,954 evra. Vlada v cene goriv ni posegla s spremembami trošarin.

Svetovne cene nafte so se sicer po ponedeljkovem rekordu danes nekoliko znižale. Zahodnoteksaška lahka nafta z julijskim dobavnim rokom se je tako med azijskim elektronskim trgovanjem na newyorški blagovni borzi pocenila za 15 centov na 134,36 dolarja za sod, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V ponedeljek se je omenjena nafta med trgovanjem podražila na rekordnih 139,89 dolarja za sod. Severnomorska nafta brent za dobavo avgusta je v ponedeljek med trgovanjem na londonski borzi prav tako dosegla rekord, saj je dosegla 139,32 dolarja za sod. Trgovanje je nato zaključila pri 134,71 dolarja, danes pa se je pocenila še za 36 centov na 134,35 dolarja za sod.

Na vzdušje na naftnem trgu vplivajo predvsem ugibanja pred srečanjem največjih svetovnih proizvajalk in porabnic nafte, ki bo 22. junija v Džedi v Savdski Arabiji. Po nekaterih informacijah naj bi Savdska Arabija takrat napovedala, da bo julija povečala svojo proizvodnjo nafte za 200.000 sodov dnevno, hkrati pa naj bi države porabnice nafte pozvala, da tudi same prispevajo k znižanju cen z zmanjšanjem nacionalnih davkov in bojem proti špekulantom.

Nafta Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) se je sicer v ponedeljek pocenila. Za sod te nafte je bilo treba odšteti 129,78 dolarja, kar je 74 centov manj kot v petek, je zapisano na spletni strani Opeca.