Omenjene pomanjkljivosti po pojasnilih ministrstva za finance, ki je predloga obeh novel tudi pripravilo, otežujejo poslovanje in izvajanje nadzora obeh agencij na trgu. Do oblikovanja novel je sicer prišlo, ker so v zadnjem času nastale "nekatere težko popravljive posledice na področju koncentracije lastništva ter nedopustnega usklajenega delovanja posameznih oseb v nekaterih gospodarskih družbah v Sloveniji".

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Žiga Lavrič je na današnji novinarski konferenci po seji vlade poudaril, da to ni celostna rešitev. "Vsi se zavedamo, da bo po zgledu večine držav članic EU potrebno v prihodnosti razmisliti o ustanovitvi enotnega nadzornika za celoten finančni sistem," je povedal.

To pomeni, da bo prišlo do združitve Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) in dela finančnega nadzora, ki nadzira bančni sistem in je pod okriljem Banke Slovenije. "Mislimo, da je ta rešitev v perspektivi pravilna," je povedal državni sekretar. Hkrati je dodal, da je to tako obsežen proces sprememb, ki ostaja naloga za prihodnost, ki pa jo bo potrebno čim prej opraviti.

Po Lavričevih besedah gre v obeh zakonih za spremembe, ki se tičejo predvsem kadrovske politike oziroma zaposlovanja plačilne politike in sestavo svetov agencij - oba sveta imata pet članov, ki jih imenuje vlada. Agenciji bosta tako med drugim imeli več manevrskega prostora glede zaposlovanja. Glede plačne politike je Lavrič dodal, da zaposleni v teh agencijah ostajajo v sistemu plač v javnem sektorju.