Nagnite zelenjave ne bi smeli prodajati

"Pravico se imamo pritožiti, če pa to ne pade na plodna tla, je čas za prijavo na zdravstveni inšpektorat," je poudarila Petermanova. Kot pravi, imajo potrošniki moč, in če bi se pogosteje pritoževali, bi svoj odnos do njih izboljšali tudi gostinci in trgovci. Tudi nagnita in obtolčena zelenjava, ki na policah slovenskih trgovin ni redek prizor, je po njenem delno odraz pasivnosti potrošnikov. "Taka živila sploh ne bi smela biti v prodaji. Naši potrošniki pa se le redko pritožujejo, kar nekateri trgovci prepogosto izkoristijo." Potrošnikom svetuje, da takšnih izdelkov ne kupujejo, trgovce pa naj tudi opozorijo. To velja tudi za prodajalce sadja in zelenjave na tržnici. "Če ti ne dovolijo izbirati, na mestu samem preglej, kar si plačal. Če najdeš gnil sadež, zahtevaj zamenjavo ali pa obvesti tržno inšpekcijo." Kot ugotavlja Petermanova, se pogosto ne zavedamo, da za hrano porabimo največ denarja, saj so dnevni izdatki majhni. "Ko kupujemo, bi morali biti kritični in se ne bi smeli zadovoljiti z drugorazrednimi živili ali celo s tistimi, ki nam jih ne bi smeli prodati."

Lanska raziskava ZPS je pokazala, da večina potrošnikov ne razume deklaracij na živilih, kar lahko ravno tako ogrozi varnost hrane, ki jo pojedo. V veliki meri je za nerazumevanje krivo to, da so te deklaracije nejasne, meni Petermanova. Pri tem je spomnila na pogosto navodilo, naj izdelek "hranimo na hladnem": "Strokovnjaki sicer vemo, da hladno pomeni manj kot 16 stopinj Celzija, za potrošnike pa bi bilo treba temperaturni režim natančno določiti."

Lomijo ga tudi trgovci

Napačno pogosto ravnajo že trgovci, saj so pijače, ki bi jih morali hraniti v temnem in hladnem prostoru, na svetlobi in na običajnih policah, kjer je tudi po 24 stopinj Celzija. V nekaterih brezalkoholnih pijačah se lahko v takšnih pogojih tvori rakotvorna snov benzen, je pojasnila Petermanova. Kot pravi, sta za varnost živila odgovorna proizvajalec in trgovec. Proizvajalec izdelka, za katerega ve, da ga trgovci neprimerno skladiščijo, tako sploh ne bi smel dati na trg. "Menim, da gre pri nepravilni praksi za neodgovoren odnos trgovcev do živil, pa tudi proizvajalcev, ki ne nadzirajo, kaj se dogaja v trgovinah," je dejala.