Izvršilni odbor namreč kandidature nekaterih vidnih predstavnikov NSi še ni potrdil, kot so zapisali v sporočilu za javnost, pa je predsednika stranke Andreja Bajuka, ministra Lovra Šturma in Marjeto Cotman, evropsko poslanko Ljudmilo Novak ter poslanca Janeza Drobniča več lokalnih odborov povabilo, da kandidirajo v njihovem okraju. Ker po navedbah NSi najvišji funkcionarji stranke še niso sprejeli dokončne odločitve, kje bodo kandidirali, bo izvršilni odbor njihove kandidature predvidoma potrdil na naslednji seji. Poslanec Janez Drobnič pa je v sporočilu za javnost, v katerem je medije obvestil, da izstopa iz poslanske skupine, včeraj zapisal, da izvršilni odbor NSi na torkovi seji ni potrdil njegove kandidature za državnozborske volitve, čeprav so jo soglasno podprli vsi občinski odbori NSi v volilnem okraju Ribnica. Ob tem je še dodal, da ne izbira okraja, kjer bi kandidiral, in ne izdaja svojih volilcev.

Je pa izvršilni odbor NSi v torek že potrdil, da bodo poslanci Anton Kokalj, Ciril Testen, Drago Koren, Marjetka Uhan, Martin Mikolič, Jožef Horvat in Alojz Sok kandidirali v volilnih okrajih, v katerih so bili izvoljeni na zadnjih volitvah. Prav tako bo ponovno v Dobrovi kandidirala ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar.

Kandidati Zares se bodo predstavili v soboto, znani tudi kandidati LDS in SD

Kot naslednja od strank naj bi svoje kandidate na sobotni konvenciji predstavila Zares. Že zdaj pa je znano, da bodo predsednik stranke Gregor Golobič, nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl ter poslanca Majda Širca in Pavel Gantar kandidirali v Ljubljani, vodja poslanske skupine Matej Lahovnik predvidoma v Velenju, podpredsednik stranke Branko Lobnikar v Celju, nekdanji predsednik stranke As Franci Kek pa verjetno v Novem mestu. Prav tako bodo kandidirali poslanci Cveta Zalokar Oražem (Domžale), Alojz Posedel (Žalec), Vili Trofenik (Ormož). Da tokrat ne bi kandidiral, pa resno razmišlja poslanec in župan Sežane Davorin Terčon. Sicer pa v Zares stavijo tudi na nekdanjega direktorja Hita Branka Tomažiča (Nova Gorica), nekdanjo direktorico Primorskih novic Barbaro Verdnik (Koper), slišati pa je mogoče celo razmišljanja, da bi se na njihovi listi pojavila naša lanska evrovizijska predstavnica Alenka Gotar, ki je sicer članica stranke.

V večini drugih parlamentarnih strank naj bi kandidatne liste potrjevali tik pred začetkom volilne kampanje. kljub temu pa je večina glavnih adutov že znanih. Predsednica LDS Katarina Kresal, poslanca Jožef Školč in Tone Anderlič, predsednik ljubljanskega odbora Aleš Zalar in podpredsednica stranke Zdenka Cerar bodo za LDS kandidirali v ljubljanskih okrajih. V Mariboru stavijo med drugim na poslanca Milana Petka in bivšega ministra Davorina Kračuna, medtem ko poslanca Rudolfa Mogeta na vse pretege prepričujejo, naj z upokojitvijo še počaka. Poslanci Matjaž Švagan, Miran Jerič in Aleš Gulič naj bi spet prepričali volilce v Zasavju, na Primorskem bodo kandidirali nekdanja rektorica Univerze na Primorskem Lucija Čok, zgodovinar Jože Pirjevec, generalni sekretar LDS Dorijan Maršič...

Estradnikov tokrat ne bo na listah

V SD je polovica kandidatov že znana: prvak stranke Borut Pahor bo kandidiral v Novi Gorici, v Ljubljani bodo volilce prepričevali poslanci Miran Potrč, Dušan Kumer, Tone Rop in Milan M. Cvikl, pa Pahorjev svetovalec za ekonomska vprašanja Franci Križanič. V Piranu stavijo na Pahorjevega svetovalca za promet Patricka Vlačiča, v Izoli na poslanko Bredo Pečan, v Murski Soboti na nekdanjega državnega sekretarja za razvoj Andreja Horvata, v Mariboru na poslanko Majdo Potrata...

Sicer pa so nam v vseh strankah zatrjevali, da na estradnike ne bodo stavili in da je dosedanja praksa pokazala, da volilce prepričajo že uveljavljeni politiki in lokalni veljaki. V SLS, ki bo nastopila skupaj s stranko mladih, pričakujejo, da bo v parlament v Celju izvoljen njihov predsednik Bojan Šrot. Minister za okolje Janez Podobnik bo kandidiral v Cerknem, minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar v Slovenski Bistrici, omehčal pa naj bi se tudi minister za promet Radovan Žerjav, ki naj bi kandidiral v Murski Soboti. Na volitvah bodo razen Stanislava Brenčiča nastopili vsi sedanji poslanci SLS, v SMS pa računajo zlasti na predsednika stranke Darka Krajnca (Šentilj) in tolminskega župana Uroša Brežana.

Poslanci SNS Zmago Jelinčič, Bogdan Barovič in Srečko Prijatelj ponovno stavijo na volilne okraje, v katerih so prišli v parlament na zadnjih volitvah (Slovenj Gradec, Trbovlje, Sežana), o drugih kandidatih pa še ne želijo govoriti. Prvaku DeSUS Karlu Erjavcu pa domače Naklo na zadnjih volitvah ni prineslo sreče, zato bo tokrat poskusil v Žalcu, kjer je bil na zadnjih volitvah izvoljen poslanec Ivan Jelen, ki pa tokrat kot edini od poslancev DeSUS ne bo kandidiral. Sicer pa bosta na listi DeSUS kandidirala "Jankovićev" mestni svetnik Mitja Meršol in nekdanja generalna sekretarka LDS Meta Vesel Valentinčič, morda pa tudi eden od avtorjev zadnjega programa LDS Viktor Žakelj.