Od okoli 1100 sodnikov jih od ponedeljka od 8. ure, ko se je začela prva stavka sodnikov v Sloveniji, stavka več kot 80 odstotkov. Sodniki zahtevajo, da se sodniške plače uredijo v zakonu o sodniški službi, da se usklajujejo tako, da se ohranja njihova realna vrednost ter da so plače primerljive s plačami poslancev in ministrov.

***VIDEO: Civilne iniciative z ostrimi besedami nad sodniško stavko***

*** VIDEO: Roblekova: Ignoranca vlade in parlamenta ima hujše posledice kot sodniška stavka ***

Za stavkovni odbor bi bila stavka uspešna samo, če bi dobili ponudbo vlade, ki bi se približala ali pa izpolnila stavkovne zahteve. Po besedah predsednice stavkovnega odbora Janje Roblek pa od vlade med stavko niso dobili še nobene ponudbe. Opozorilna stavka se bo končala v sredo ob 16.30.

*** VIDEO: Testen še proti sodniški stavki, o odstopu ne razmišlja ***

Sodniki razmišljajo že o nadaljnih ukrepih, če stavka ne bo uspešna

Stavkovni odbor bo že danes po koncu stavke pripravil analizo in ugotovitve predstavil javnosti. Roblekova je pojasnila, da so med sodniki in v sodniškem društvu že razmišljali o nadaljnjih ukrepih, če stavka ne bo uspešna. Pojavljajo se različni predlogi, med katerimi je omenila, da se, takoj po zaključku stavke in ko je to po zakonu možno, začne s stavko, ki pa ne bo več opozorilna, ampak dejanska stavka.

To po njenih besedah pomeni, da bodo sodniki do izpolnitve zahtev opravljali delo le v okviru pričakovanega obsega dela. "Torej nič več Lukende. Skratka, da delamo samo toliko, kolikor nam predpisujejo merila sodnega sveta," je pojasnila.

*** VIDEO: Sodni zaostanki se zmanjšujejo, plače ostajajo problem ***

Po njenih besedah so možne tudi druge oblike stavke, "da sodniki ne bomo več sodelovali v drugih nesodniških delih". Člani društva bodo o teh predlogih odločali že na izrednem občnem zboru, o predlogih pa bodo odločali tudi nečlani in tisti, ki jih na občnem zboru društva ne bo, je dejala Roblekova. Zaostrovanje stavke se bo tako začelo še pred sodnimi počitnicami, ki so med 15. julijem in 15. avgustom, je napovedala.