Končal je triletno izobraževanje na International School of Shiatsu ISS Kiental, triletno šolanje, ki ga je končal z diplomo na International School for Biodynamic Craniosacral Therapy ISBC Kiental v Švici ter izobraževanje na Internationale Schule für Colon-Hydro-Therapy v Švici. Prepričan je, da je zdravljenje dolgoročno učinkovito, če se začne s čiščenjem debelega črevesja, saj tam nakopičeni strupi povzročajo različne težave in številne bolezni. Proces zdravljenja lahko še pospešimo, če se odločimo za čiščenje črevesja v kombinaciji s postom in zgoraj navedenimi manualnimi terapijami. Te terapije so namreč v času obnavljanja in nekakšnega ponovnega zgrajevanja telesa, ki se dogaja med postom, še bolj učinkovite. Pogovor je nastal na hrvaškem otoku Iž, kjer bo v okviru programa Oddih za dušo skupaj z dr. Heleno Jeriček, doktorico socialne pedagogike, tudi letos predstavljal različne poti k iskanju zdravja.

Kdaj kolonhidroterapijo oziroma kolonik najbolj priporočate, koliko terapij je po navadi potrebnih in kakšni so njeni učinki?

Kolonhidroterapijo priporočam vsakemu odraslemu človeku (tudi zdravemu) enkrat ali dvakrat na leto, in sicer po tri do štiri terapije v krajšem obdobju, odvisno od tega, koliko oblog, strupov in drugih snovi se je nabralo v črevesju. Gre za del notranje higiene sodobnega človeka, na katero pogosto pozabljamo. Če ima človek določene zdravstvene težave ali kronične bolezni, je potrebnih več ponovitev. V primeru težav je kolonik koristno kombinirati z drugimi terapijami, potrebne pa so tudi spremembe, ki jih mora posameznik sprejeti pri prehrani, gibanju, razmišljanju, odnosih. Učinki kolonika so različni. Prva stvar je čiščenje oblog, strupov in črevesnih zajedavcev, ki jih ima veliko ljudi. Ko je črevesje očiščeno, lahko spet v celoti opravlja svojo funkcijo, ki so jo medtem morda morali prevzeti drugi organi čiščenja: koža, jetra, ledvice in pljuča. Zaradi preobremenjenosti teh organov je verjetnost, da nastanejo kožne bolezni, različne avtoimune in duševne bolezni, različne oblike raka, bolezni srca in žilja itd., precej večja. S čiščenjem črevesja razbremenjujemo organe čiščenja in s tem vzpostavimo njihovo normalno delovanje, kar je pot do popolnega zdravja.

Nam lahko predstavite potek te terapije? V čem se razlikuje od klistiranja?

Klistiranje lahko naredimo sami doma in z njim očistimo zadnji del črevesja - torej le zadnjih 20 centimetrov od 150 do 170 centimetrov, kolikor je dolgo debelo črevo. Pri kolonhidroterapiji lahko s filtrirano vodo očistimo vse debelo črevo - odvisno od tega, koliko je črevo obloženo. Gre za neboleč postopek, ki traja največ 45 minut.

Med terapijo ležimo pokriti na mizi. Po posebni cevki za enkratno uporabo in s pomočjo naprave z možnostjo nadzorovanega uravnavanja temperature priteka v črevesje voda in izteka vsebina črevesja. Terapevt sledi ritmu uporabnika, ko v črevesje spušča vodo s primerno intenziteto in temperaturo. Sam pri terapiji uporabljam tudi masažo trebuha, dihalne tehnike in še nekatere druge postopke, ki dodatno stimulirajo čiščenje. Moram omeniti, da zaradi čiščenja črevesja nastajajo pozitivne spremembe tudi na drugih ravneh - tako se na primer lahko pojavijo stara negativna čustva, ki so bila na neki način "ujeta" v nas.

Kadar smo v močnih čustvenih stanjih - v takšnem ali drugačnem stresu - se nam prebava običajno ustavi, mišice pa zakrčijo. To pomeni, da nastanejo motnje v delovanju črevesja, posledica tega pa je nastajanje oblog. Ko čistimo črevesje, s tem čistimo tudi stara čustva in misli.

Ali obstajajo kontraindikacije za kolonik? Nekateri ga nasploh odsvetujejo, ker naj bi porušil zdravo črevesno floro in naj bi bil zato škodljiv.

Kontraindikacije kolonika so: šest mesecev po operaciji črevesja, pri cirozi, takoj po infarktu, pri hujših srčnih obolenjih, akutnih vnetjih črevesja (vnetje slepiča), nosečnosti, ulkusnem kolitisu, Cronovi bolezni in tumorju v rektalnem predelu črevesja. Glede črevesne flore pa je prav nasprotno; s kolonikom izboljšamo možnost za razvoj koristnih črevesnih organizmov. Onesnaženo črevesje, ki ga ima vsak povprečen človek, je namreč preveč kislo in uničuje zdrave ter omogoča razvoj patogenih mikroorganizmov. Pri delu uporabljam živo vodo, kar razvoj koristnih mikroorganizmov v črevesju še olajša in prispeva k rednemu izločanju blata 2- do 3-krat na dan.

Kolonik je ne le priporočljiv, ampak celo nujen med izvajanjem posta. Zakaj?

Post, kot ga priporočam, s svežimi zelenjavnimi in sadnimi sokovi, je izrazito čistilno obdobje, ko se organi in mišice čistijo, prebava pa počiva. V tem času se začnejo do zdaj v telesu uskladiščeni strupi sproščati v krvni obtok in obremenjevati izločala. S kolonikom pomagamo telesu, da te strupe laže izloči in preprečimo samozastrupljanje organizma.