Drugega junija je v koprsko pristanišče vplula ladja iz Bogote v Kolumbiji. Plula je od Bogote do Jamajke, Haife v Izraelu in potem v Koper. Pri pregledu tovora so carinski delavci v Kopru na ladji našli manjši zabojnik, v katerem so bili stiskalnica in nekaj kompresorjev.

Sumljiva država in stiskalnik

Kot je pojasnil Dušan Rajgelj iz Carinske uprave Slovenije, je bila ladja carinikom sumljiva tako zaradi države, iz katere je prišla, kot zaradi stiskalnika. Pri pregledu stroja za stiskanje so ugotovili, da ima privarjen približno 400-litrski dodatni rezervoar, v katerem bi sicer moralo biti olje, namenjeno za delovanje stroja. "Ob pregledu so cariniki našli sveže sledi barve in varjenja, tako da je stvar postal še toliko bolj sumljiva," je povedal Rajgelj. Za pomoč so zaprosili mobilno enoto referata za zatiranje tihotapstva, ki je s posebno plastično cevko iz rezervoarja potegnila tekočino. Prvi test je pokazal, da reagira na kokain. Kot je pojasnil direktor kriminalistične policije Slovenije Aleksander Jevšek, so našli od 80 do 100 kilogramov čistega kokaina, na tržišču vrednega celih pet milijonov evrov. Ker je bilo naročnik stiskalnice hrvaško podjetje, so slovenski kriminalisti o najdbi obvestili hrvaške kolege. Ti so v sodelovanju s hrvaško carinsko službo omogočili, da sporni tovor odpotuje do končnega naročnika v Zagreb. Šestega junija, torej v petek zjutraj, ko je naročnik uredil vso dokumentacijo za prevzem tovora, so ga prijeli. Nekaj ur kasneje je hrvaška policija prijela še njegovega sodelavca. Hrvaška policija ni želela govoriti o podjetju, ki je naročilo stiskalnico. Oba osumljenca sta v priporu preiskovalnega centra Županijskega sodišča v Zagrebu. Pred preiskovalno sodnico sta se branila z molkom.

Zgledno sodelovanje

Slovenski cariniki so se pohvalili, da so do odkritja kokaina prišli povsem sami, torej niso dobili nobenega namiga, da na ladji skrivajo mamilo. Policija prav tako ni končala akcije v trenutku, ko so odkrili, da gre za prepovedano drogo, temveč so v akcijo vključili tudi hrvaške kolege. Predstavniki obeh policij so predstavitev rezultatov skupne akcije izkoristili, da bi poudarili uspešnost skupnega sodelovanja. Novembra lani so tako prijeli skupino 23 ljudi, ki je prav tako tihotapila kokain. Prejšnji teden pa so v panamskem pristanišču prav tako prijeli dva Hrvata, osumljena tihotapljenja kokaina in heroina.