Tsvangiraijev predstavnik za stike z javnostjo George Sibotshiwe je sporočil, da je bil Tsvangirai izpuščen, potem ko so ga obtožili kršenja javnega reda na podlagi "lažne obtožbe, da je privabil veliko število ljudi", poroča ameriška tiskovna agencija AP. "To je še eno nesramno in obupano dejanje tega nezakonitega režima, ki poskuša omajati željo prebivalcev Zimbabveja," so sporočili iz stranke Gibanje za demokratične spremembe (MDC), katere vodja je Tsvangirai.

Medtem so iz MDC sporočili, da Tsvangirai že nadaljuje kampanjo. V izjavi so še zapisali, da predsedniškega kandidata pripor ni prestrašil in da obtožuje vlado predsednika Roberta Mugabeja, da skuša ukrasti drugi krog volitev 27. junija.

Amnesty International je obsodil Tsvangiraijevo priprtje in ocenil, da je "del nenadnega, ostrega in nevarnega zatrtja politične opozicije pred volitvami". Tudi Nemčija je pred tem pozvala Zimbabve k takojšnji izpustitvi Tsvangiraija in ostalih politikov ter k transparentnemu drugemu krogu volitev, ki naj jih ne bi zaznamovali incidenti.

Med srečanjem z Mugabejem ob robu svetovne konference o prehranski krizi, ki še danes poteka v Rimu, je generalni sekretar ZN Ban Ki Moon "izpostavil potrebo po končanju nasilja in namestitvi nevtralnih mednarodnih opazovalcev", je sporočila Banova predstavnica za stike z javnostjo Marie Okabe.