Na problem so pred leti prvi glasneje opozorili dobovski lovci, ko so se sredi tamkajšnjih polj in travnikov pojavile table z opozorili, da gre za hrvaško ozemlje in so čez noč izgubili obsežen del svojega lovišča. Da za resnejše pogovore o spornem območju še ni prepozno, opozarjajo tudi danes.

Situacija je precej podobna tisti pri Hotizi. V prvih letih po drugi svetovni vojni so nekoč številne okljuke Sotle z regulacijo izravnali, zaradi česar katastrska meja, zarisana po toku nekdanje Sotle, danes prehaja zdaj na to, zdaj na drugo stran reke. Ker je v glavah tamkajšnjega prebivalstva celih pet desetletij za mejo veljala nova Sotla, se nekateri z dejstvom, da hrvaški sosedje nenadzorovano hodijo po nekoč njihovi Frenkovi vrbini, kot je ledinsko ime tistega kota, težko sprijaznijo.

"Kje natanko na tem območju poteka meja, je zavito v tančico skrivnosti. Stari ljudje pravijo, da ni vse ravno tako, kot je prikazano v novih zemljevidih. Lovci smo vsa leta po drugi svetovni vojni lovili do Sotle, zdaj pa ne smemo več. Če je to naša žrtev za vzdrževanje dobrososedskih odnosov, naj bo, vendar ni prav, da ti sosedje v lovskih oblekah brez vsakršnega nadzora z orožjem v rokah hodijo dlje, kot bi smeli. Pred časom smo jih opazili približno 200 metrov globoko na nesporno slovenskem ozemlju, naši policisti, ki so bili ob dogodku tudi navzoči, pa nič," pripoveduje lovec in občinski svetnik Marjan Jurkas iz Dobove, ki je na eni zadnjih sej vprašal, zakaj na stavbi hrvaške železniške postaje Vukovo selo, ki sicer stoji na slovenskem katastrskem ozemlju, ob praznikih nikoli ne visi slovenska zastava.

Na krški policijski upravi so nam potrdili, da državna meja med republikama Slovenijo in Hrvaško še ni dokončno določena ter da policija izvaja nadzor tako kot na dan 25. junija 1991. V zvezi s primerom, na katerega opozarja Jurkas pa so zapisali, da med izvajanjem nalog varovanja državne meje tam doslej niso ugotovili kršitev ali bili o njih seznanjeni.

"Zdaj pa res ne vem več, kaj naj rečem. Pri tej zadevi očitno prevladujejo neki drugi interesi, o katerih mi navadni ljudje, ki tukaj živimo, nič ne vemo oziroma ne smemo vedeti. Vsem nam je namreč znano, da je slovenska policija do pred nekaj leti tukajšnje ozemlje nadzirala vse do Sotle in njenega izliva v Savo. Če zdaj pravijo drugače, pa naj bo po njihovo," sarkastično odgovarja naš sogovornik.