Simbolično zmago zato, ker sta do konca procesa strankarskih volitev le še dve tekmi: v Južni Dakoti in Montani v torek, Clintonova pa ne more dohiteti Obame po številu delegatskih glasov, osvojenih z volitvami in strankarskimi zborovanji. Obama ima sedaj skupaj 2071 delegatov, Clintonova pa 1915,5. V Montani in Južni Dakoti je na voljo skupaj le 31 delegatov, zato bo o zmagovalcu odločalo še okoli 200 neopredeljenih super delegatov, strankarskih veljakov, ki se lahko odločijo po svoje ne glede na izide volitev. Ti Obami ne morejo odvzeti zmage, ne da bi pri tem tvegali razpad stranke.

Clintonova je po zmagi v Portoriku še naprej vztrajala, da ima več glasov vseh volivcev, kar je dvomljiva matematika glede na to, da v štirih državah teh glasov sploh niso šteli, na glasovnicah v Michiganu ni bilo Obaminega imena, pa tudi rezultati s Floride ne bi smeli veljati, saj je bila država skupaj z Michiganom kaznovana zaradi prehitre izvedbe volitev. Odbor za pravila Demokratske stranke je v soboto sprejel kompromis in obema državama dovolil udeležbo vseh delegatov na konvenciji, vendar le s polovično vrednostjo glasov.

Clintonova še naprej skuša prepričati super delegate, naj podprejo njo

V taboru Clintonove se pritožujejo, da je senatorka iz New Yorka dobila štiri delegatske glasove premalo iz Michigana, vendar take izjave delujejo malenkostno, saj tudi ti štirje delegati ne bi spremenili igre v njen prid. Clintonova še naprej skuša prepričati super delegate, ki si lahko vedno premislijo, naj podprejo njo, ker ima domnevno več možnosti za zmago proti republikanskemu kandidatu Johnu McCainu na splošnih volitvah 4. novembra. Trdi tudi, da je za vodenje države sposobnejša od Obame.

*** VIDEO: Hillary Clinton se je zmotila o streljanju nanjo v Tuzli leta 1996 ***

*** VIDEO: Demokratski boj v ZDA se nadaljuje ***

Vilsack: Vse kaže na zmago senatorja iz Illinoisa, ki ga bo potrebno po torku hitro podpreti

Obama ostaja prijazen in je v nedeljo senatorki čestital za zmago v Portoriku. Zmaga sicer ni pomembna, saj tamkajšnji volivci ne smejo voliti na splošnih volitvah. V ozadju se povečuje pritisk strankarskih voditeljev, kot je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi iz Kalifornije, ki poziva vse super delegate, ki se še niso odločili, vključno z njo samo, da to storijo kmalu po torku. Clintonovi po torku ostane, da prizna poraz, lahko pa tudi le "suspendira" kampanjo in čaka še naprej vse do konvencije konec avgusta v Denverju, če se bo Obama kje hudo spotaknil.

To bi bila voda na mlin republikancev, saj bo imel Obama manj časa, da se posveti pripravam na dvoboj z McCainom. Tak razplet je sicer težko pričakovati, saj tudi nekateri znani podporniki Clintonove priznavajo, da bo potrebno po torku razviti belo zastavo. Nacionalni sopredsednik njene kampanje, nekdanji guverner Iowe Tom Vilsack je dejal, da vse kaže na zmago senatorja iz Illinoisa, ki ga bo potrebno po torku hitro podpreti.

Obama uradno izstopil iz svoje cerkve "Trinity" v Chicagu

Obama je v nedeljo sicer uradno izstopil iz svoje cerkve "Trinity" v Chicagu, potem ko je prišel na dan nov sporen videoposnetek. Tokrat gostujočega pridigarja, belega katoliškega duhovnika Michaela Pflegerja, ki se je med pridigo norčeval iz Hillary Clinton. Obama je sporočil, da mu ni preostalo drugega, saj mu skušajo naprtiti odgovornost za vse sporne besede, ki jih kdo izreče v njegovi, sedaj nekdanji cerkvi. Drugi temnopolti farani Obami tega koraka večinoma ne zamerijo, saj si vsi želijo, da bi zmagal na volitvah.