S spodbujanjem spletnih uporabnikov in ponudnikov, da začnejo uporabljati IPv6, se bo naslovni prostor izjemno povečal, in sicer na podoben način, kot so se v 20. stoletju daljšale telefonske številke. Evropska komisija je zato Evropi danes zastavila cilj, da bo do leta 2010 četrtina vseh podjetij, državnih organov in gospodinjstev v EU uporabljalo IPv6.

Obenem je komisija pozvala k usklajenemu delovanju na ravni EU, kajti le če bodo vsi udeleženci pripravljeni na pravočasen in učinkovit prehod na IPv6, se bomo lahko izognili dodatnim stroškom za uporabnike in inovativnim evropskim podjetjem omogočili konkurenčno prednost. "V tem primeru velja, da je preventiva boljša od kurative," je ob tem dejala evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding.

IPv4, ki je v uporabi od leta 1984, ponuja 4,3 milijarde naslovov, od katerih je prostih in na voljo za nove povezave le še 700 milijonov oz. 16 odstotkov. Novi internetni protokol IPv6 bo ponujal skoraj neomejeno število prostih IP naslovov in bo lahko podpiral nove aplikacije, za katere so potrebne naprave, ki so preštevilne ali predrage za IPv4.

IPv6 bo poleg tega spodbujal bolj inovativne internetne aplikacije, zlasti tiste, ki v omrežja združujejo ogromna števila majhnih, enostavnih naprav. Izboljšalo bi se lahko npr. upravljanje energije za cestno razsvetljavo in inteligentne stavbe, prek interneta pa bi lahko poceni in zanesljivo povezali tudi daljinske senzorje v običajnih gospodinjskih aparatih.

Komisija je še pozvala, naj vodilno vlogo pri uvajanju novega protokola prevzamejo evropski javni sektor in najpomembnejše evropske spletne strani, kot so radijske in televizijske mreže ter ponudniki spletnih novic. Tudi spletna stran komisije www.europa.eu bo do leta 2010 postala dosegljiva prek IPv6.