Kolesar Astane, lanski zmagovalec Toura, je v etapi zasedel šesto mesto – poleg Selle so ga prehiteli še štirje Italijani, in sicer Domenico Pozzovivo, Ricardo Ricco, Danilo Di Luca in Gilberto Simoni. Pred drugouvrščenim Riccom ima zdaj 33 sekund prednosti. Vodilni po 14. etapi, Italijan Gabrielle Bosisio, je tokrat povsem odpovedal (+ 14:47).

Hrabro sta se s težko progo progo spoprijela tudi Tadej Valjavec in Jure Golčer. Valjavec se je vse do zadnjih kilometrov vozil v skupini favoritov, nato pa je nekoliko zaostal, a vseeno zasedel deseto mesto, Golčer pa je spet opravil veliko dela za Di Luco. V skupnem seštevku je Besničan napredoval na 12. mesto, za najboljšim zaostaja pet minut in 58 sekund. »Če mi je včerajšnja zmaga pomenila neko povrnitev za smolo, ki sem jo imel v prvi polovici Gira, je ta še bolj posebna. Res mi je uspelo nekaj neverjetnega, dobiti dve gorski etapi zapored je res nekaj posebnega. Moram reči, da je ekipa opravila vrhunsko delo, zato zmago posvečam nji,« je bil zadovoljen Sella, ki je ostal skromen in je zatrdil, da se tudi v primeru, če ne bi v eni izmed etap trikrat padel, v drugi pa zaostal zaradi počene zračnice, ne bi mogel potegovati za skupno zmago: »Če bi bil med favoriti in če bi bil blizu najboljšim, ne bi mogel storiti tega, kar sem v zadnjih etapah. Tako pa se najboljši zame niso ravno menili. A vsekakor to ne zmanjšuje mojega uspeha.«

Kraljevska etapa je vsebovala vzpone kar na šest prelazov, skupno so morali kolesarji premagati kar 58,7 kilometra vzponov, najbolj so gotovo trpeli na zadnjem, ko so se vzpenjali na prelaz Fedaia. Že na prvem pa je pobegnilo pet kolesarjev, med katerimi je bil spet tudi Sella. Sprva je bil njegov namen osvojiti čim več točk na gorskih ciljih, ko pa je uvidel, da sobotni beg ni pustil večjih posledic in da ima odlično pomoč tudi v kolegih iz moštva, je potegnil do konca in se prebil na deseto mesto skupnega seštevka. Za njegovim hrbtom pa se je bil boj za rožnato majico. Skupina favoritov, med katerimi je bil skoraj čisto do konca Valjavec, Golčer pa je Di Luco zapustil že prej, je do zadnjih kilometrov vozila skupaj, v zadnjem delu pa je bil najmočnejši Ricco. Toda najboljše volje je bil na cilju gotovo Contador, ki je prvič v karieri oblekel majico najboljšega na Giru.

»Odlično mi je šlo, bolje od pričakovanj. Zdaj bom poskušal uživati v vlogi vodilnega, a ne verjamem, da bi lahko v jutrišnjem gorskem kronometru vodstvo zadržal. Vsekakor se bom boril, toda občutek imam, da so konkurenti močnejši, še posebno Ricco,« ni ravno optimistično razpoložen Španec, ki je pred dirko dejal, da v Italijo prihaja s plaže in brez pravega treninga. Njegovi uspehi pa so pri konkurentih že prebudili sume, da si pomaga z nedovoljenimi poživili.