Evropsko interesno združenje voznikov avtomobilov nasprotuje predvsem temu, da bo treba tudi v primeru le enkratne vožnje po slovenskih avtocestah obvezno kupiti polletno vinjeto po ceni 35 evrov. Šele z letom 2009 bodo v Sloveniji na voljo tudi celoletne vinjete po ceni 55 evrov, pojasnjuje na svojih spletnih straneh avtomobilski klub Auto Club Europa iz Nemčije, eden od članov EAC.

V združenju EAC takšno ravnanje razumejo kot kršenje temeljnih evropskih pravil ter načela enakopravnosti. Vozniki avtomobilov ne bodo imeli nobene možnosti izbire med časovno omejenimi vinjetami, kot je denimo to običajno na Madžarskem ali v Avstriji. Spričo te očitno "nepravične metode" pri načrtovani uvedbi vinjet bi se morala v interesu uporabnikov odzvati tudi Evropska komisija ter Slovenijo "spraviti k pameti", menijo v združenju.

Ob tem so v EAC še spomnili, da je tudi Avstrija šele na zahtevo Evropske komisije uvedla desetdnevne vinjete, pa čeprav ima tudi dvomesečne vinjete. Slovenija bi se morala zgledovati po tem primeru ter prav tako nemudoma uvesti desetdnevne oz. mesečne vinjete, predlagajo.

V EAC se je aprila lani združilo pet avtomobilskih klubov iz Nemčije in Avstrije, ki zastopajo skupaj 2,5 milijona članov.