Še zadnje priprave na postavitev spomenika je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavil Stane Menard, ki se zavzema tudi za razglasitev 25. maja kot dneva krompirja. Nedeljski "praznik krompirja" v Šenčurju pri Kranju se bo začel ob 11. uri s krompirjevo povorko, v kateri bodo na ogled postavili tudi orodja za pobiranje krompirja. Točno opoldne bo slavnostno odkritje spomenika, nato pa sledi zabava ob praženem krompirju. Ljubitelji krompirja in krompirjevih jedi bodo lahko prišli na svoj račun, saj nameravajo spražiti nekaj 100 kilogramov krompirja.

Spomenik bo društvo v sodelovanju s šenčursko občino, ki se lahko pohvali z največ pridelovalci te poljščine v državi, postavilo v čast krompirju in cesarici Mariji Tereziji. Letošnje leto je mednarodno leto krompirja, ki so ga proglasili Združeni narodi. V nedeljo bodo na obisku v državi tudi kmetijski ministri držav članic EU.

Menard opaža, da pražen krompir znova morda tudi zaradi prizadevanj društva pridobiva prejšnjo veljavo in se je vrnil na jedilnike slovenskih gostiln in restavracij, ponovno pa ga je bolj pogosto zaslediti tudi na jedilnikih družin. Ob tem pa opozarja, da je še vedno na kakšnem protokolarnem dogodku namesto te tradicionalne jedi zaslediti ocvrt krompirček.

Društvo je nastalo iz povsem hudomušne ideje, osnovni namen je v druženju ob uživanju praženega krompirja, politika pri tem ni imela nobenega pomena in je v društvu prepovedana, so strokovnjaki za dobro voljo, je še dejal Menard. V društvu je registriranih blizu 2000 članov, med njimi kuharski mojster Slavko Adamlje. Kdor želi postati član, mora izpolniti "zelo oster pogoj", in sicer, da "najmanj enkrat na mesec v družbi drugih na javnem kraju uživa pražen krompir".