Razlog za njeno ustanovitev je predvsem pomanjkanje študijskih mest in programov v visokošolskem študiju umetnosti v Sloveniji, poleg tega pa bo v primerjavi z obstoječo visokošolsko ponudbo program akademije ponudil mnoge vsebinske novosti.

Akademija bo zagotavljala mednarodno priznani visokošolski študij klasičnih in novih programov vizualnih umetnosti z mednarodno priznanimi diplomami na vseh doseženih stopnjah izobrazbe, je povedal Hrs. Direktor in dekan akademije Pepi Sekulich, diplomant wimbledonske College of Art, je poudaril individualni pristop k študiju na akademiji, saj naj bi imel od drugega letnika naprej vsak študent svoj stalni delovni prostor. Za prvi letnik tako imenovanega temeljnega študija umetnosti in oblikovanja bo treba odšteti 2000 evrov, za druge letnike interdisciplinarnega študija likovne umetnosti pa po 3000 evrov. Predavateljsko ekipo trenutno sestavlja devet uveljavljenih umetnikov in pedagogov, gostiti pa nameravajo tudi predavatelje s tujih fakultet in akademij. Likovno teorijo bo predaval Jaka Bonča, zgodovino gledališča Željko Hrs, zgodovino filozofskih idej Gregor Kroupa, gibljivo sliko-film Alma Lapajne, zgodovino umetnosti Milan Zinaić, ateljejsko delo in vodenje projektov pa Zmago Modic, Miran Mohar, Andrej Savski in Pepi Sekulich.

Osnovna sredstva za ustanovitev šole so po besedah soustanoviteljice akademije Tanje Fürst prispevali zasebniki in donatorji, za financiranje pa se trenutno dogovarjajo z neimenovanim predstavnikom iz gospodarstva, ki ga zanima profil kadrov, kakršne bo vzgajala A.V.A. Čeprav bo del sredstev za svoje delovanje akademija pridobila iz šolnin študentov, nameravajo vpis v prvi letnik omejiti na približno 50 kandidatov. Sprejemnih izpitov ob vpisu na akademijo ne bo, je povedal Sekulich, saj so ti "preživeta oblika preverjanja nadarjenosti". Za vpis je dovolj že oddaja portfolia, ki komisiji omogoča vpogled v dotedanje kandidatovo ustvarjanje, ter uspešno opravljen pogovor, med pogoji za sprejem na akademijo pa ni niti končana srednja šola, če predložena dela dokazujejo nadarjenost bodočega diplomanta.

Že 17. maja se lahko vsi zainteresirani bodoči študentje pozanimajo o podrobnostih študija na informativnem dnevu, ki bo na Trubarjevi 3, kjer bo tudi sedež nove akademije.