Prisegi novega premiera so sledile še prisege vseh 21 ministrov. Novi vodja italijanske diplomacije je tako postal Franco Frattini, ki je bil od leta 2004 komisar za pravosodje, svobodo in varnost ter eden od petih podpredsednikov Evropske komisije. Od položaja v Evropski komisiji se je danes poslovil, Italija pa bo morala predlagati novega kandidata.

Kot evropski komisar se je Frattini dejavno boril proti kriminalu, terorizmu in nezakonitim migracijam. Njegova vloga je bila nepogrešljiva pri številnih evropskih projektih na področju notranjih in pravosodnih zadev, vključno s širitvijo schengenskega območja in pri vzpostavljanju skupnega sistema za boljši nadzor zunanjih meja EU.

Frattini, član sedanje Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode, se tako vrača v Farnesino, kjer je kot zunanji minister deloval že med letoma 2002 in 2004, ravno v času italijanskega predsedovanja EU, pri čemer se je kot predsedujoči zunanjim ministrom EU izkazal predvsem kot spreten pogajalec pri oblikovanju ustavne pogodbe EU. Ta je sicer kasneje propadla na referendumih v Franciji in na Nizozemskem.

Med najbolj izkušenimi v novi italijanski vladi je še Giulio Tremonti, ki je vodil ministrstvo za finance in gospodarstvo že v Berlusconijevi prejšnji vladi kot član stranke Naprej Italija. Takrat je bil med najglasnejšimi kritiki francoskega gospodarskega patriotizma, bil pa je na čelu financ tudi v času, ko je izbruhnila afera Parmalat.

Spornejše je imenovanje nekdanjega ministra Roberta Calderolija iz Severne Lige za ministra brez listnice, ki bo skrbel za odpravo odvečnih zakonov in birokracije. Calderoli je bil leta 2006 prisiljen zapustiti položaj ministra za reforme, potem ko se je v televizijski oddaji pojavil oblečen v majico z eno od spornih karikatur preroka Mohameda in s tem sprožil razburjenje muslimanov, v prvi vrsti v Libiji.

Iz skrajno desničarske Severne Lige je tudi Roberto Maroni, novi minister za notranje zadeve. Sicer drugi mož omenjene stranke je isto ministrstvo vodil leta 1994 v prvi Berlusconijevi vladi, kasneje pa je bil med drugim tudi minister za delo. Na časopisne naslovnice je med drugim prišel z izjavo, da bi morali v Italiji ob evru kot valuto znova uvesti tudi liro.

Obrambno ministrstvo bo vodil Ignazio La Russa iz postfašističnega Nacionalnega zavezništva, ki se je na zadnjih volitvah pridružilo Berlusconijevi novi desnosredinski stranki z imenom Ljudstvo svobode.

Pravosodno ministrstvo, še en občutljiv resor, glede na pogoste napade na italijanske sodnike ter številne sodne postopke proti Berlusconiju, je bilo zaupano še ne 38-letnemu Angelinu Alfanu, tesnemu sodelavcu novega premiera in vodilnemu članu stranke Naprej Italija na Siciliji.

Dolgoletni Berlusconijev sopotnik na čelu države je tudi Claudio Scajola, ki bo po novem vodil ministrstvo za gospodarski razvoj. Leta 2002 je moral zaradi zaničljivih izjav o umorjenem vladnem svetovalcu za delo Marcu Biagiju odstopiti s položaja notranjega ministra, ostrih kritik pa je bil deležen tudi zaradi ravnanja policistov z udeleženci protestov med vrhom sedmih najbolj razvitih držav in Rusije julija 2001 v Genovi.

Ena od štirih ministric v novi italijanski vladi je postala tudi 32-letna Maria Carfagna, ki ji bo v prihodnje zaupano ministrstvo za enake možnosti. V novi italijanski vladi se ji bodo pridružile še Maria Stella Gelmini, ki bo vodila ministrstvo za šolstvo, Stefania Prestigiacomo kot okoljska ministrica in najmlajša članica nove vlade Giorgia Meloni, ki bo pri svojih 31 letih zasedla mesto ministrice za mladinsko politiko.

Saif el Islam Italijo opozoril pred "katastrofalnimi posledicami" za italijansko-libijske odnose

Poleg tega je sin libijskega predsednika Moamerja Gadafija Saif el Islam prejšnji teden Italijo opozoril pred "katastrofalnimi posledicami" za italijansko-libijske odnose, če bo Calderoli postal eden od članov novega italijanskega vladnega kabineta.

Calderoli se je pred nedavnim zavzel tudi za ukinitev schengenskega režima in ponovno vzpostavitev meje vsaj na italijanskem vzhodu, se pravi s Slovenijo, kot ukrep za preprečitev nezakonitega priseljevanja.