Po mnenju Zares bi morala EU jasneje dokazovati upravičenost svojih odločitev pred velikimi izzivi prihodnosti, kot so spodbujanje trajnostnega razvoja, boj proti revščini ter zagotavljanje miru in varnosti v svetu. Evropejcem in svetu bi morala EU dokazati, da razume te izzive in da lahko predlaga verodostojne strategije za spopadanje s ključnimi globalnimi razvojnimi izzivi ter za doseganje dolgoročne blaginje.

Ob tem v stranki ocenjujejo, da "je slovensko predsedovanje EU zasnovano in vodeno precej neambiciozno. Tako Slovenija kot predsedujoča EU ni odigrala dovolj aktivne in vidne vloge v pogovorih o nujnih ukrepih zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov, kar je nujna prednostna naloga v okviru prizadevanj zmanjševanja negativnih posledic podnebnih sprememb".

Aprilski pogovori sedemnajstih največjih onesnaževalk s toplogrednimi plini na svetu so pokazali, da so ZDA in EU še vedno precej vsaka k sebi glede obsega in dinamike zmanjševanja onesnaževanja s toplogrednimi plini. V Zares ocenjujemo, da Slovenija kot predsedujoča EU ni odigrala dovolj aktivne in vidne vloge pri omenjeni razpravi v okviru "pariškega srečanja", ki je imelo za cilj zbližati stališča glede nujnih ukrepov zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov.

Slovenija kot predsedujoča EU tudi ni predstavila predloga celovitega nabora določnejših ukrepov za zmanjšanje negativnih učinkov naraščajočega avtomobilskega prometa, predvsem tovornega, so še kritični v Zares.

V Zares med drugim pričakujejo aktivnejšo vlogo Slovenije tudi pri stabilizaciji Zahodnega Balkana. Po njihovem mnenju Slovenija v kontekstu predsedovanja EU in lastnega poudarjanja, kako je med članicami EU najbolj primerna za podporo državam Zahodnega Balkana pri vključevanju v EU, te svoje priložnosti ne izkorišča dovolj. To je še bolj presenetljivo zaradi izredne gospodarske in strateške pomembnosti tega procesa za Slovenijo, so še sporočili iz Zares.