Slovesnosti v Kremlju so se med drugim udeležili ruski obrambni minister Anatolij Serdjukov in drugi predstavniki ruske vojske.

Glede na rusko ustavo je predsednik države vrhovni poveljnik ruskih oboroženih sil, vodi pa tudi zunanjo politiko države.

Danes je že odstopila ruska vlada, ki jo je vodil premier Viktor Zubkov, kmalu zatem pa je Medvedjev imenoval Putina za novega predsednika ruske vlade.

Novi ruski predsednik je sicer podedoval gospodarstvo v vzponu, ki ga poganja velik izvoz nafte in zemeljskega plina, prav tako pa državo, ki je najbolj samozavestna od razpada SZ. Po drugi strani se bo moral spoprijeti z vedno višjimi cenami hrane, nebrzdano korupcijo in burnimi odnosi z Zahodom. Slednji so se pred kratkim spet zaostrili, saj ZDA obsojajo rusko podporo separatističnih upornikov v Gruziji, Moskva pa je nezadovoljna zaradi Natove obljube za članstvo Gruziji in Ukrajini.

V svojih predvolilnih govorih je Medvedjev govoril o zaščiti človekovih pravic, pri čemer je tudi ostro nastopil proti korupciji in "pravnemu nihilizmu". Kljub temu se kritiki sprašujejo o kredibilnosti njegovih liberalnih nazorov in pri tem omenjajo njegovo predsedovanje Gazpromu, ruskemu gigantu in monopolistu na področju zemeljskega plina ter na njegov tesen odnos s Putinom, ki sega že v zgodnja 90. leta minulega stoletja.