Na akademiji so se prav tako razveselili novice o Luzarjevi nominaciji. Predstojnik oddelka za režijo Marko Naberšnik je dejal, da je Luzar eden perspektivnejših študentov akademije, o čemer pričajo tudi številne nagrade, ki jih je prejel že za film Prezgodaj dva metra spodaj.

Zatem je posnel diplomski film Vučko, ki je nastal s podporo Filmskega sklada RS, Viba filma, RTV Slovenija in AGRFT pod mentorstvom izrednega profesorja Milana Zupaniča. Film Vučko je lani prejel študentsko Prešernovo nagrado.

Naberšnik je dodal, da akademija na natečaj za študentskega oskarja že nekaj let prijavlja po enega predstavnika, tokrat pa se jim je prvič uspelo uvrstiti med finaliste, kar štejejo za izjemen uspeh. "Izberemo vedno film, ki je bil v določenem letu najbolj izpostavljen - na festivalih in po nagradah, ki jih je prejel. V preteklem letu je bil to Vučko. Luzarjev film je bil zelo dobro sprejet že med profesorji in občinstvom," je še povedal Naberšnik.

Idejo za film je Luzar črpal iz vsakdanjega življenja. Hodil je v trgovino, kjer je redno srečeval upokojence, prečkal je park, kjer je videl ljudi, ki imajo pse, kako se družijo med seboj, in zgodba se je ponudila sama od sebe, je mladi režiser pojasnil, kako je dobil zamisel za film.

Ozadje filma

Film Vučko sledi zgodbi osamljenega upokojenca Zdravka, ki išče stik z ljudmi. Hči ga je zapustila, ne prihaja več na obisk. Nekega dne upokojenec vidi, da se v parku ljudje, ki imajo pse, med seboj pogovarjajo. Tako si sposodi sosedovega psa, a ga med sprehodom izgubi. Medtem sreča dva mormonska misijonarja in se z njima spoprijatelji. Morda je Zdravko končno našel nekoga za pogovor, je vsebino filma na kratko predstavil Luzar.

V filmu Vučko v glavni vlogi nastopa Evgen Car, poleg njega pa so med igralci še nadobudni študent akademije Klemen Slakonja ter priznane slovenske igralke Mojca Fatur, Silva Čušin, Pia Zemljič in Polona Juh. Pri snemanju filma je kot direktor fotografije in snemalec sodeloval Simon Tanšek, avtorja glasbe sta Blaž Celarec in Žiga Golob, kostume sta oblikovali Katja Rosa in Tina Bonča, scenograf je bil Miha Ferkov.

Ostali nominiranci

Za mednarodnega oskarja se potegujejo še filmi iz Nemčije, Španije, Izraela in s Češke. Pet tujih študentskih finalistov se bo priključilo ameriškim kolegom v Los Angelesu na enotedenskih predstavitvah in družabnih dogodkih, ki bodo dosegli vrh s podelitvijo nagrade v soboto, 7. junija, ob 18. uri v Samuel Goldwyn Theater na Beverly Hillsu.

Tuji študentski filmi, ki jih je akademija uvrstila v ožji izbor za oskarja, so "I Am Bigger and Better" Čeha Martina Dude (Film and TV School of the Academy of Performing Art, Praga), "New Dress", ki ga podpisuje Sergi Perez iz Španije (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya), "On the Line", zrežiral ga je Reto Caffi iz Nemčije (Academy of Media Arts, Köln), "Roads" Izraelca Liorja Gellerja (Tel Aviv University Film and Television Department) in Luzarjev "Vučko" (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Ljubljana).