Počitniška skupnost Krško je z Bučanjem, kjer na 14 hektarih stoji 426 počitniških hišic in nekaj gospodarskih objektov, tako ali drugače gospodarila okoli 20 let, dokler jim niso hrvaški inšpektorji lansko jesen zaradi vrste ugotovljenih nepravilnosti v zvezi z lastništvom ter gradbenimi in obratovalnimi dovoljenji na vhod v naselje obesili ključavnico.

Tedanji direktor Mirko Štajner je napovedoval, da bodo zadeve uredili že do konca marca, vendar je prej dočakal svojo zamenjavo. Da so se slovenski zakupniki zemljišč in objektov vedli, kot da zanje ne veljajo nobena pravila, potrjujejo primeri, ko so nekateri sprva skromne počitniške hišice dogradili do te mere, da danes spominjajo na prave male gradove, pri čemer so zidali kar na tuji zemlji.

Direktor PSK je na ponedeljkovem srečanju s pristojnim gradbenim inšpektorjem na Reki moral na račun svojega predhodnika požreti marsikateri očitek ("Le kaj ste počeli zadnjih 17 let?"), ki ga ni mogel zavrniti kot neumestnega. Kljub temu jim je uspelo najti zadosti primerna izhodišča za nadaljnje ukrepe, ki kažejo na to, da bo naselje junija zares odprlo svoja vrata.

"Toda to je samo del zgodbe. Rešiti moramo še vprašanje 1,2 milijona evrov visokega dolga hrvaški davkariji in z občino Mali Lošinj uskladiti prostorski načrt, ki bo temelj, na katerem bomo gradili naprej. Sledi še urejanje premoženjskopravnih in drugih zadev. Skratka, čaka nas še zares veliko dela," zmajuje z glavo Podgoršek. Dela donedavnega direktorja Mirka Štajnerja, ki ga ima večina družbenikov za glavnega krivca za nastali zaplet, ne želi komentirati.