Severnomorska nafta brent se je danes na londonski borzi pocenila za 72 centov na 116,02 dolarja.

Cena ameriške nafte je v ponedeljek med trgovanjem dosegla rekordnih 119,93 dolarja, potem ko je družba BP zaradi stavke delavcev v rafineriji na Škotskem zaprla naftovod Forties, po katerem Velika Britanija dobi okoli 700.000 sodov nafte dnevno. Na rast je vplivalo tudi dogajanje v Nigeriji, kjer so delavci skupnega podjetja ExxonMobil znižali proizvodnjo in zahtevali višje plače.

Stavka v rafineriji na Škotskem naj bi se končala danes in po pričakovanjih naj bi naftovod ponovno začel obratovati v nekaj dneh. Na današnje znižanje cene nafte je vplivala tudi stabilizacija tečaja dolarja glede na evro. Danes je bilo treba za en evro odšteti 1,5635 dolarja.

Vlagatelji na energetskem področju bodo pozorno spremljali sestanek Odbora za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC), ki je danes začel dvodnevno zasedanje o obrestnih merah. Po pričakovanjih naj bi v sredo odločili o novem znižanje ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, za 0,25 odstotka. Če bo prišlo do znižanja obrestnih mer, bi se lahko dolar okrepil in posledično bi lahko cena nafte padla.

Cene pa na visoki ravni ohranjajo skrbi glede dobave, in sicer predvsem zaradi napadov na naftne objekte v Nigeriji. Gibanje, ki se zavzema za osamosvojitev delte reke Niger, prejšnji teden izvedlo štiri napade na naftne objekte, med drugim naftovod družbe Royal Dutch Shell.

Nafta Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) se je v ponedeljek podražila. Za sod te nafte je bilo treba odšteti 111,66 dolarja, kar je 1,65 dolarja več kot v petek, je Opec danes objavil na svoji spletni strani.