"V Čad gre zelo majhna, a visoko specializirana ekipa vrhunskih vojakov in danes sem dobil zelo dober vtis," je po srečanju z vojaki ter ogledu poveljstva sil in tehnične opreme v vojašnici dejal Türk. Na Vrhniki so ga sprejeli minister za obrambo Karl Erjavec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman in poveljnik Poveljstva sil Alen Geder.

Javnomnenjska podpora mirovnim misijam slovenskih vojakov v zadnjem času upada. "Bolj oddaljeni kraji so težji in v očeh javnosti delujejo kot bolj tvegani. Ljudje težje vzpostavijo povezavo z našimi obrambnimi interesi, interesi nacionalne varnosti in našim nameščanjem vojakov, posebej še, če gre za okolja, ki so nevarna in zahtevna," je dejal Türk. Poudaril je, da bi bila potrebna podrobnejša razprava, v kateri bi se ljudje prepričali, zakaj je namestitev potrebna in kako je vojska pripravljena, da bo misija uspešna. "Do sedaj ni bilo tako daljnosežnih odločitev v smislu geografske oddaljenosti in novih oblik zahtevnosti, kajti na Kosovu so slovenski fantje že zelo dolgo hodili v raznih uniformah," je še dodal Türk.

Pri prevzemu poročila o pripravljenosti vojske je Türk dejal, da morda ni najbolj prav, da le vlada odloča o tem, kam napotiti slovenske vojake. "Verjamem, da bomo lahko sistem odločanja izboljšali," je danes dejal Türk. Meni, da bi o napotitvi lahko predhodno razpravljali tudi poslanci državnega zbora, s čemer bi po njegovem mnenju v očeh javnosti povečali legitimnost odločitve, ki jo bo na koncu sprejela vlada.