Na sobotne dogodke pred Jorasovo domačijo so se odzvali tudi vidni politiki. Kot je za komercialno televizijo Pop TV povedal Joras, mu hrvaški policisti ovirajo pot do njegovega doma, čeprav ima za uporabo t. i. evropske poti pravnomočni sklep piranskega sodišča

Odzivi politikov

Predsednik republike Danilo Türk je dejal, da nas nič od v soboto videnega ne more veseliti in da so bili to dogodki, "ki ne pomagajo premakniti stvari naprej". Po njegovem ne more biti perspektiva ta, da se ovira obmejno komunikacijo in "se človeka ne pusti, da ima normalno komuniciranje s svojo domovino". Ob tem pa je Türk še ocenil, da bi morale biti tudi reakcije drugačne.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je ocenil, da dejanja, kakršnim smo bili priča v soboto, "kažejo našo nesamozavest", ter menil, da "to ni način reševanja teh problemov". Na vprašanje, ali so se slovenske oblasti pravilno odzvale na dogajanje, je Kučan odgovoril: "Ne vem, če so se sploh odzvale."

Predsednik SD Borut Pahor je o incidentu ob Dragonji menil, "da bi ga lahko neka spretna diplomacija preprečila", je še poročal Pop TV. Za TV Slovenija pa je Pahor zunanja ministra Slovenije in Hrvaške pozval, da po sobotnem incidentu - če tega doslej še nista storila - nemudoma po diplomatski poti poiščeta rešitev za uveljavitev sklepa piranskega sodišča o umiku cvetličnih korit.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so glede tega povedali, da se je skušal vodja slovenske diplomacije v minulih desetih dneh večkrat dogovoriti za srečanje s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem in je predlagal več možnih datumov sestanka, vendar pa dogovora z Zagrebom ni bilo mogoče doseči.