S tem je republiška carinska uprava lani pobrala za 20,2 odstotka več dajatev kot v letu prej. Od skupnega zneska so največji del vplačil v proračun predstavljale trošarine, in sicer 1,16 milijarde evrov oz. 59 odstotkov. Sledi davek na dodano vrednost od uvoženega blaga, ki ga je carinska uprava vplačala v proračun v znesku 653,2 milijona evrov, kar predstavlja tretjino vseh vplačil.

Obseg pobranih davkov na mednarodno trgovino, ki jih slovenska carinska služba pobira za evropski proračun kot izvirne prihodke EU, se je lani povečal za nepričakovanih 134 odstotkov na 82,5 milijona evrov. Ob tem na carinski upravi poudarjajo, da 25 odstotkov pobranih dajatev ostane državi članici za pokrivanje stroškov teh dajatev, preostalih 75 odstotkov pa se iz državnega proračuna vplača v evropski proračun.

Carinska uprava RS, ki je v letu 2007 dobila novega generalnega direktorja Rajka Skubica, je sicer lani na slovenskih mejnih prehodih zabeležila 58 milijonov potnikov, 21,4 milijona osebnih vozil in 1,8 milijona tovornih vozil s skupaj skoraj 16 milijoni ton tovora. Carinski delavci - teh je bilo konec leta 1768 - so bili uspešni tudi v boju proti tihotapstvu. Zasegli so 12 milijonov kosov cigaret, 81 kilogramov prepovedanih drog in 118.247 kosov ponarejenih izdelkov, so sporočili iz Carinske uprave RS.